Св. Марина се явява в клоните на бор в светилище под връх Пирин

Десетки почетоха и се поклониха днес пред паметта на светицата-мъченица Св. Марина под връх Пирин край село Сенокос, община Симитли, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

На мястото на древното тракийско светилище и оброчище, преди година бе издигнат малък храм. Мястото е високоенергийно, в клоните на 400-годишен бор край черквата се явява светицата, покровителка на водите и змиите. Светилището е изходен пункт за изкачване на връх Пирин, издигащ се на височина от 2593 метра. Ден преди празника бе даден курбан за здраве, днес бе осветена и камбаната на черквата, закачена на бор.

„Мястото е било тракийско светилище, а през турско тук на върха се е намирал турски пост. Борът, под който стоим е на около 400 години, ударен е от гръм незнайно кога, заради което няма връх“, разказва Красимир Петров, бивш кметски наместник на Сенокос след промените през 1989 г.

Според него мястото е високоенергийно, обгръщайки го, човек получава енергията на това древно оброчище, дарило с така мечтаната рожба бездетни семейства.

„В клоните на бора се наблюдава изображението на Света Марина, виждат го само силно вярващите, а пък майсторите, градили миналата година храма, откриват издълбано в скалата изображение на слънчев диск с лъчи, само го почистили от мъха, за да изпъкне изображението“, допълва Петров.

Светилище отстои на около 400 метра от пътя Стара Кресна-Сенокос-Брежани, който е обходен маршрут при бедствия и аварии в Кресненското дефиле. А самото състояние на пътя не е за описване – дупки и вади рушат над 50-годишния асфалт.

Около храма има други причудливи скали, едни разположени във формата на триъгълник, а пък върху друга, намираща се над самата трапеза, има два отвора и водеща към тях „пътека“. Това според иманярите е карта, в основите на храма са открити древни монети.

Курбанът, раздаден на наредените под боровете маси, бе овнешко, вреше под вещото ръководство на майстор-готвача 5 казана.

На 17 юли православната църква почита Света великомъченица Марина. Света Марина е много популярна и тачена светица. Тъй като празникът се чества в разгара на лятото, тя се смята за покровителка не само на здравето, но и за пазителка от змии. Тя често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото – може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител.

А курбанът над китното село Сенокос бе даден ден по-рано, за да се съберат повече хора. /БГНЕС