Сунак води в надпреварата за британски премиер

Двамата претенденти за креслото на британския премиер Борис Джонсън и Пени Мордънт изостават чувствително от третия претендент Риши Сунак.

Борис Джонсън, предшественикът на изхвърлената преди дни от креслото Лиз Тръс, е получил подкрепата на 67 от общо 357 депутати на управляващата Консервативна партия, съобщи „Скай нюз”. Лидерката на Камарата на общините (долната камара) на парламента Пени Мордонт събра още по-малка подкрепа - само 18 от депутати тори ще гласуват за нея.

В същото време бившият финансов министър Риши Сунак, който през лятото бе конкурент на Лиз Тръс за премиерския пост, е привлякъл подкрепата на над 100 депутати тори.

Депутатите консерватори от долната камара на парламента могат да номинират своите кандидати за премиерския пост до 14:00 часа на 24 октомври. Един кандидат трябва да събере над 100 гласа на колеги от 357-членната фракция, за да влезе в следващия тур на парламентарния вот.

След като бъдат определени двама финалисти, редовите членове на Консервативната партия, чийто брой според различни източници варира от 160 000 до почти 200 000, ще бъдат помолени да определят победителя чрез електронно гласуване. Резултатите от него трябва да бъдат обобщени до 28 октомври. Ако само един кандидат събере 100 гласа на първия тур, той веднага ще бъде обявен за нов лидер на партията и министър-председател на страната. /БГНЕС