Сунак вероятно ще загуби битката за ограничаване на миграцията

Докато управляващата Консервативна партия се подготвя да навлезе в годината, в която вероятно ще има избори през 2024 г., тя изостава от опозиционната Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение седмица след седмица.


Консерваторите са на власт от 2010 г. насам, като през това време са преминали през петима министър-председатели и почти всички възможни итерации на консерватизма, които можете да си представите. И след 13 години на власт може да се каже, че партията изглежда малко уморена и с изчерпани идеи.

Ето защо Сунак се опира на историческия коз на консерваторите - имиграцията.

Самият Сунак, който е син на имигранти, в момента хвърля абсолютно всички сили, за да намали нетната миграция в Обединеното кралство, която през 2022 г. достигна рекордните 745 000 души.

Този висок брой съществува по различни причини: През последните години Обединеното кралство провежда „отворена политика“ за приемане на хора, бягащи от Украйна и Хонконг.

След напускането на Европейския съюз Обединеното кралство вече не е част от Регламента от Дъблин - закон на ЕС, който има за цел да разпредели тежестта на приемането на търсещите убежище в целия блок, като позволява на държавите членки да връщат мигрантите в страната от ЕС, в която са влезли за първи път - нещо, което Обединеното кралство използва ефективно и от което се възползва.

Последиците от това могат да се видят най-ясно в броя на хората, които сега прекосяват Ламанша с малки лодки.

Лодките се управляват предимно от престъпни банди за трафик на хора, които помагат на мигрантите да влязат нелегално в Обединеното кралство в опасни и претъпкани плавателни съдове, което неведнъж е довеждало до инциденти и удавяне на хора.

Въпреки че тези малки лодки не са основната причина за броя на имигрантите в Обединеното кралство, те вероятно са най-значими.

През 2018 г. броят на хората, засечени да пресичат Ламанша с малки лодки, е 299, според Миграционната обсерватория към Оксфордския университет. През 2022 г. този брой ще бъде 45 755 души.

Разбира се, 45 755 души са малка част от общата нетна имиграция от 745 000 души. Въпреки това за местата, които са най-засегнати от тези разтоварвания на малки лодки, това огромно увеличение е много видимо. За хората, които живеят в районите, където тези мигранти се настаняват, докато се разглеждат молбите им за убежище, е невъзможно да не забележат притока на хора, плашещо местното население.

От политическа гледна точка пресичането на границата с малки лодки се превърна в ключов въпрос за следващите избори - затова Сунак обяви спирането на лодките за един от петте си ключови приоритета в началото на тази година.

Той наследи спорен план от своите предшественици, според който Обединеното кралство постигна споразумение с Руанда, според което бежанците могат да бъдат изпращани в тази страна, вместо да остават в Обединеното кралство. До момента Обединеното кралство не е изпратило нито един човек в Руанда, тъй като съдилищата не са им позволили да го направят. Най-вече Европейският съд по правата на човека блокира излитането на полети за Руанда. Накратко, съществуват опасения относно правата на човека, че хората, които са изпратени в Руанда, все още могат да бъдат подложени на потисничество в Руанда или да бъдат изпратени обратно в страната си на произход.

Тази седмица Сунак представи законопроект, който има за цел да блокира всякаква правна причина, поради която самолетите не летят с хора до Руанда. Часове по-късно неговият министър на имиграцията подаде оставка и е възможно правителството му да загуби гласуването на законопроекта в парламента следващата седмица. Междувременно стана ясно, че британското правителство е платило на руандийското правителство допълнителни 100 млн. паунда през тази година като част от сделката. То вече беше изпратило 140 млн. паунда на страната.

За страна, която през 2016 г. гласува за излизане от Европейския съюз, намесата на чуждестранен съд в националното законодателство е нещо, което създава политически възможности.

Фараж, един от най-известните активисти в кампанията за Брекзит, от дълго време използва медийния си профил и ежедневното си телевизионно предаване, за да говори за миграцията с малките кораби.

Тактиката му да атакува Сунак и консерваторите отдясно с времето принуди някои от десните в Консервативната партия да призоват за все по-твърди действия по отношение на имиграцията. Някои дори смятат, че има аргументи за излизането на Обединеното кралство от ЕКПЧ. А с наближаването на изборите някои дори се чудят дали обещаването на някакъв вид референдум за членството на Обединеното кралство в ЕКПЧ в манифеста на Консервативната партия може да бъде начин да се задържат избирателите, които се изкушават да гласуват за по-малките десни партии.

Всъщност наскоро уволненият вътрешен министър на Сунак заяви пред парламента по-рано тази седмица: "Правомощията за задържане и експулсиране трябва да могат да бъдат упражнявани независимо от Закона за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията за бежанците и всички други норми на международното право ... сега или никога. Консервативната партия е изправена пред електорално забвение след няколко месеца, ако представим още един законопроект, обречен на провал. Ще се борим ли за суверенитет, или ще оставим партията си да умре?"

Ако всичко това ви звучи познато, то е защото всичко това се е случвало и преди. Именно евроскептичното бръщолевене на Фараж принуди бившия лидер на Консервативната партия Дейвид Камерън да включи гласуване за Брекзит в манифеста на партията си през 2015 г. Камерън спечели тези избори, но година по-късно беше принуден да подаде оставка след загубата на референдума.

Въпреки че Камерън публично подкрепя плана на Сунак за Руанда и внесения тази седмица законопроект, не е трудно да си представим как той казва на шефа си, че по въпросите на Европа и имиграцията консерваторите просто не могат да спечелят.

Истината е, че летвата, поставена от Фараж и някои от собствените му депутати, е толкова висока, че няма как Сунак да я преодолее. Каквото и да направи, то никога няма да е достатъчно за избирателите, които са най-мотивирани от страховете от миграцията.

В ляво - което в съвременната британска политика понякога наистина може да означава дясноцентристко - Сунак рискува да изглежда жесток, като се нахвърля върху хората, които бягат от военни зони, и се опитва да ги изпрати на място, където все още не са в безопасност.

Сунак отчаяно се опитва да прехвърли дебата върху лейбъристите, принуждавайки ги да заемат позиция по въпроса за имиграцията - но този въпрос е силно токсичен за консерваторите. Винаги ще има хора, които могат да вдигат шум и които разполагат с лукса да стоят извън основните политически течения.

И освен всичко това, през последните няколко години британското отношение към миграцията еволюира - идеята просто да си силен по отношение на имиграцията и да печелиш гласове за консерваторите не е толкова валидна, колкото някога.

Някои, които я смятаха за ключов въпрос, сега признават, че здравните служби са се възползвали от труда на мигрантите. Някои смятат, че след Брекзит опасенията им са били отстранени и че сега страната има контрол върху имиграцията. Разбира се, все още има хора, които са много загрижени за миграцията, но общата посока на движение е, че възгледите се смекчават.

Като се има предвид трудното положение, в което се намира, не е изненадващо, че Сунак търси проблемни въпроси преди следващите избори. Но може да се окаже, че премиерът си е избрал битка, която просто не може да спечели./БГНЕС

----------------------------------------

Люк Макгий, „Си Ен Ен“