Суматрийските носорози изчезнаха в Малайзия

Последният женски суматрийски носорог в Малайзия почина от рак, съобщиха официалните власти в страната.

„С голямо съжаление отделът за дивата природа на Сабах съобщава за смъртта на Иман, последния суматрийски носорог в Малайзия“, заяви малайзийският министър на туризма, културата и околната среда Кристин Лео, информира РИА Новости.

"За Иман се полагаха най-добрите грижа от момента на нейното залавяне през март 2014 г. до смъртта й. Никой не можеше да направи повече за нея", каза Лео. Министърът допълни, че Иман е била на прага на смъртта няколко пъти поради масивна загуба на кръв, причинена от тумори. Специалистите се надяват, че ще бъде възможно да се запазят яйцеклетките й.

Последният мъжки суматрийски носорог в Малайзия на име Там почина през май 2019 г. Геномът му е запазен, за да гарантира оцеляването на вида на суматрийския носорог в бъдеще, когато се появи подходящата технология.

Суматрийските носорози са най-малките и най-редките от всички видове носорози. Рогът и органите на тези животни активно се използват в народната медицина, което доведе до риска от тяхното пълно изчезване.

По-рано суматрийските носорози са обитавали влажните тропически гори и блатата в цяла Югоизточна Азия. В момента по-малко от 300 екземпляра живеят на Суматра, Калимантан и Малайския полуостров. /БГНЕС