Студентите в елитни университети - по-склонни към самоубийство

Университетът в Кеймбридж е започнал разследване на поредица от смъртни случаи на студенти, за един от които е потвърдено, че е самоубийство.

От март досега са починали петима студенти на престижния университет с 800-годишна история. Освен един потвърден случай на самоубийство, четири други смъртни случая са съмнителни, заяви говорителят на университета Матю Нортън.

След смъртта на четвъртия студент през май университетът назначи екип, който да работи съвместно с Националната здравна служба на Великобритания, за да проведат разследване. Представителите на университета, позовавайки се на неприкосновеността на личния живот на студентите, дадоха малко информация, но Нортън заяви, че изглежда, че няма "никакви връзки между докладваните случаи".

Петият смъртен случай е регистриран през юни, след началото на разследването.

"Това е невероятно притеснително за целия университет: Пет смъртни случая на студенти от март насам - това е трагично", каза професор Греъм Върго, старши ректор на Кеймбридж.

Университетът няма да разкрие точните причини за смъртта на студентите.

Експертите твърдят, че актът на самоубийство често може да бъде импулсивен и не е лесно да се свърже с конкретна причина. Пандемията от коронавирус е създала условия, различни от тези, които специалистите по психично здраве са виждали досега, което прави определянето на причините още по-трудно.

И в Съединените щати професори от цялата страна съобщават, че след началото на пандемията студентите в колежите не постигат добри резултати и не посещават толкова редовно учебните занятия. Но загрижеността за емоционалното им здраве предшества появата на коронавируса. Изследване, публикувано през юни въз основа на проучване на 350 000 студенти в близо 400 университетски кампуса, установи, че психичното здраве на колежаните в САЩ се влошава прогресивно от 2013 г. насам.

"Изключително трудно е - ужасно е", казва Клеър Кюран, която оглавява групата за помощ Survivors of Suicide, която работи със семейството на един от студентите в Кеймбридж. "Това не са всички потвърдени случаи, но всеки от тях включва семейства и общности, които се нуждаят от пространство, време и личен живот, за да се справят със загубата".

Представители на университета заявиха, че ще увеличат бюджета за превенция на самоубийствата с около 10%. По думите им допълнителните средства ще бъдат използвани за съкращаване на времето за чакане и за обучение на нов екип от консултанти, които да "позволят ранното идентифициране на студенти в беда". С допълнителните средства ще се плати и за по-интензивно обучение на членовете на университетския персонал за разпознаване на студенти в риск.

Смъртните случаи разпалиха отново дебат в елитния кампус за това какво трябва да направи училището, за да предотврати самоубийствата.

Бен Далиц, който оглавява студентския съюз в Кеймбридж, заяви, че университетът е бил помолен от Министерството на образованието да създаде политика за превенция на самоубийствата до края на 2021 г. Далиц, който е участвал в обсъжданията на новата политика, заяви, че "висшето ръководство на университета се е огънало под натиска" на ръководителите на отделните колежи на Кеймбридж да не провеждат новата политика толкова енергично.

Сега, каза Далиц, студентският съюз призовава за "наистина сериозен процес на преразглеждане", който "ще изисква прозрачност и смелост да се разгледа всяко действие на институцията и да се види какво е направено и дали нищо не е могло да бъде направено по-добре".

От 2018 г. до 2021 г. в Кеймбридж е имало три потвърдени случая на самоубийство и един смъртен случай, при който е имало съмнение за самоубийство, според данни, предоставени от университета. Все повече студенти се обръщат за помощ.

"Потвърдено е от университетите в Обединеното кралство, че за определен период от време след пандемията от коронавирус се наблюдава ръст сред броя на студентите, които използват услуги за консултиране и психична подкрепа", казва Върго.

--------------------------------------------------------------------

Кора Енгелбрехт, „Ню Йорк Таймс”

Лондон / Великобритания