Страстите пред МРРБ ескалираха, протестиращи щурмуваха сградата

Страстите на протеста пред сградата на Министерството на регионалното развитие, който прерасна и се пренесе пред сградата на Министерски съвет в София, се повишиха и се стигна до кратък сблъсък, предаде репортер на БГНЕС.

От сградата на регионалното министерство, протестиращите отидоха под прозорците на Бойко Борисов

С мощни скандирания за оставка на цялото правителство десетки протестиращи застанаха под прозорците на министър Петя Аврамова още в 12 часа днес. Недоволството, предизвикано първоначално от кризата с водата в Перник, управлението на боклука, прерасна в искане за оставка на целия кабинет заради провала му във всички политики. "Министерство на Разграбването, Разрухата и Безхаберието", гласи плакат, който носят протестиращите, а други издигат такъв, на който пише: "Заради въздуха! Заради водата! Заради храната! Заради децата! Оставка!".

"Искаме оставката на престъпното, некадърно и корумпирано правителство", заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Протестираме срещу политиката на правителството с идеята, която имат да създадат т.нар. воден холдинг. Ние имаме опасенията, че нещата няма да се случат в едно близко бъдеще по начина, по който е замислен като идея, в смисъл такъв решаване на проблемите на хората по места и укрепване на ВиК дружествата там, където е най-належащо и най-неотложно“, заяви от своя страна Марин Филипов, който също е на протеста. Той заяви, че искат да не се създава такъв холдинг.

„Оставката на това престъпно правителство и съд за състава му“, с тази единствена цел каза, че е днес на протеста Ангел Тодоров.

Около 13 часа протестиращите се опитаха и да щурмуват сградата на МРРБ. Това наложи служителите на реда, охраняващи сградата, да не им позволят да влязат. Счупена беше входната врата на министерството, а полицията използва лютив спрей срещу протестиращите. На място от Спешна помощ помогнаха на 30 души, като им капаха капки в очите на място.

Пострадаха два служители на реда. Единият от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме.

От МВР съобщиха, че се установява самоличността на провокиралите напрежението пред сградата.

След сблъсъка протестиращите се отправиха на шествие до сградата на правителството. Там протестираха още около час под прозорците на премиера със силна музика, скандирания и изброяване на исканията си и причините за протеста. /БГНЕС

От сградата на регионалното министерство, протестиращите отидоха под прозорците на Бойко Борисов

По-късно от прокуратурата съобщиха, че Софийска районна прокуратура осъществява ръководство и надзор върху разследването по досъдебно производство, образувано по повод "ескалиралото напрежение по време на организиран протест на граждани пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при което са пострадали полицейски служители, охраняващи обществения ред, съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България".

Производството се води за умишлено причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, при изпълнение на службата му.

При своевременната намеса на полицията, две лица, които са проявили агресия спрямо органите на реда са задържани, в опит да избягат от местопроизшествието. В близост до мястото на инцидента са установени и задържани и други две лица, които са хвърляли камъни по служители на реда. /БГНЕС