Стотици нарушения и нелоялни търговски практики при хранителните стоки

Направени са над 300 съвместни проверки. КЗП е направило 471 проверки и са открити 452 нарушения. БАБХ са извършили 333 проверки и са констатирани 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев във връзка с мониторинга и контрола на цените на хранителните стоки, предаде репортер на БГНЕС.

"Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Ние не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война", категоричен е той. Алексиев уточни, че нямат намерение да се намесват на пазара в сферата на храните. "Единственото, което искаме да направим е да защитим интересите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на населението", категоричен е той.

"За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки, говорим за контрол по цялата верига от производител и внос до крайна цена в съответната търговска верига. Паралелно с това няколко държави, както от Западна и Централна Европа, така и съседни държави, където също на месечна база следим цените на хранителните продукти, които сме определили, за да имаме засичане", каза още той.

Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено, заяви от своя страна Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Той обясни, че установяването на нелоялни търговски практики е много важно, защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цени.

Алипиев даде няколко примера за нелоялна търговски практики. "Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката се оказва по-висока от тази, на която е била предложена. Подвеждаща информация за теглото на стоката. Продукти, които се продават за българско производство се оказва, че са внос то други страни", каза той.

Няма логика българските граждани да плащат толкова високи цени. Това категорично се поставя от една страна в сравнението с други държави, от друга страна като се проследи как цената расте от производител или вносител до крайния клиент.

Защитник съм на бизнеса, но трябва да има и етика в бизнеса, да не се използва ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които се опитват да се възползват от ситуацията, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той категорично заяви: "Винаги съм декларирал и съм се стремял да бъда в защита на бизнеса. Ще бъда безкомпромисен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса, неетично поведение, което води до едни крайно несправедливи цени на българския пазар за цялото ни общество. /БГНЕС

Тагове: