Стотици арести чрез приложение за смартфони в международна акция на ФБР и Европол

Властите в Австралия и Нова Зеландия съобщиха късно снощи, че са нанесли огромен удар на организираната престъпност, след като стотици престъпници са били подмамени да използват приложение за съобщения, тайно управлявано от ФБР.

Полицията заяви, че престъпните банди са смятали, че криптираното приложение, наречено ANOM, е защитено от подслушване. Но всъщност властите месеци наред са следили милиони съобщения за контрабанда на наркотици, пране на пари и дори планирани убийства, съобщи Евронюз.

Приложението било част от световно “ужилване“, наречено Операция „Троянски щит“, ръководено от ФБР с участието на Американската администрация за борба с наркотиците, полицейската агенция на Европейския съюз Европол и правоприлагащите агенции в повече от дузина държави. Европейските и американските власти ще направят официално изявление за операцията по-късно днес.

Властите в Австралия заявиха, че приложението е било инсталирано на мобилни телефони и популярността му е нараснала значително в престъпните среди, след като за него са гарантирали някои известни фигури от подземния свят, описани като „престъпни инфлуенсъри“.

Австралийските власти съобщиха, че са арестували 224 души и са конфискували над 4 тона наркотици и 35 милиона долара (28,7 милиона евро) в текущата операция, започнала преди три години. Новозеландската полиция съобщи, че е арестувала 35 души и е иззела наркотици и активи на стойност милиони долари.

Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви пред репортери, че това е преломен момент, който ще запази общностите в страната по-безопасни.

"Днес австралийското правителство, като част от глобална операция, нанесе тежък удар на организираната престъпност", каза Морисън. "Операция не само в тази страна, но и такава, която ще отекне сред организираната престъпност по целия свят."

Австралийският федерален полицейски комисар Рийс Кершоу заяви, че акцията, наречена Операция "Айрънсайд" в Австралия, се дължи на дългогодишно партньорство между неговата агенция и ФБР. Той каза, че са затворили 6 тайни лаборатории и са предотвратили 21 заплахи за смърт, включително спасявайки петчленно семейство.

Грег Уилямс, ръководил новозеландска полицейска група за борба с организираната престъпност, заяви, че акцията е замислена през 2018 г. Той каза, че Нова Зеландия е малка страна и разчита на възможностите за събиране на разузнавателни данни на своите партньори от т. нар. група „Пет очи“, които включват САЩ, Австралия, Канада и Великобритания. /БГНЕС