Стотици граждани протестират мирно в Габрово

И тази вечер няколко стотин граждани изялзоха на протест в Габрово срещу престъпността и беззаконието. Габровци настояват за „малко повече толерантност към българите, а малцинствата да спазват законите“, предава кореспондентът на БГНЕС от града.

Габровци настояват за ред, справедливост и борба срещу беззаконието

Площадът пред Общината е пълен с хора. В града все още е засилено полицейското присъствие, силите на жандармерията са съсредоточени в т.нар. "български Манчестър". Полицаите, които тази вечер охраняват митинга, носят жилетки с надпис: Полиция Антиконфликт.

Напрежението в бившата „индустриална столица“ на България избухна заради побоя, който трима роми нанесоха с особена жестокост над продавач в магазин. Тримата роми нападатели са оставени за постоянно в ареста. Те бяха отведени в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

За последните няколко дни в града имаше сблъсъци с жандармерията, бяха задържани 9 души, а един полицейски служител бе ранен, имаше палежи на къщи и събаряне на паянтови постройки, където има опасност да се нанесат незаконно семейства от малцинството.

Габрово в миналото беше известен като "българския Манчестър“ или бившата „индустриална столица“ заради многобройните си текстилни фабрики, които даваха препитание на хиляди хора. /БГНЕС

Плащдът на Габрово от днес, 13 април, по обяд.