Столтенберг: Украйна ползва повече боеприпаси, отколкото НАТО произвежда

Сегашният темп на употреба на боеприпаси от Украйна е многократно по-висок от текущото производство на Алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Министрите на отбраната на НАТО се срещат в Брюксел тази седмица на 14-15 февруари, за да засилят отбраната на Алианса, както и да увеличат подкрепата за Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза спешната необходимост от предоставяне на ключови способности на Украйна, преди Русия да успее да изземе инициативата на бойното поле.

"Намираме се в логистична надпревара", каза той и подчерта, че "скоростта ще спаси човешки животи". Очаква се министрите да договорят ново ниво относно отбранителното планиране на НАТО и да разгледат начините за увеличаване на отбранителния промишлен капацитет и попълване на запасите.

Те също така ще предприемат стъпки за повишаване на защитата на критичната подводна инфраструктура и ще обсъдят начини за поддържане и увеличаване на разходите за отбрана в целия Алианс.

„Почти една година след инвазията президентът Путин не се готви за мир. Той започва нови офанзиви“, заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че ако Путин спечели в Украйна, посланието към него и другите авторитарни режими е, че силата се възнаграждава.

„Това ще направи света по-опасен, а всички ние - по-уязвими“, допълни Столтенберг.

Министърът на отбраната на Украйна, Олексий Резников, ще се присъедини към срещата утре с министрите от НАТО и към ръководената от САЩ Контактна група за Украйна.

Столтенберг отбеляза, че времето за чакане за боеприпаси от голям калибър се увеличило от 12 на 28 месеца. Поръчките, направени днес, ще бъдат доставени едва след две години и половина.

„Затова трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствения си капацитет“, допълни Столтенберг.

Няколко съюзници, включително САЩ и Франция, вече са поели стъпки и са подписали нови многогодишни договори с военнопромишлената индустрия. /БГНЕС