Столтенберг: Ударите на Русия срещу Украйна са признак на слабост

Русия нанася удари по инфраструктурата на Украйна, за да компенсира загубите на своите войски на бойното поле. Това заяви по време на днешния брифинг генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обеща, че съюзниците ще "увеличат и поддържат" подкрепата си за Киев.

"Мисля, че това, което видяхме вчера, всъщност е признак на слабост, защото реалността е такава, че те не са в състояние да постигнат напредък на бойното поле. Русия всъщност губи на бойното поле", заяви Столтенберг.

Той информира журналистите за предстоящата среща на министрите на отбраната на НАТО, която ще се проведе „във важен за трансатлантическата сигурност момент”.

„Ще направим преглед на напредъка ни в укрепването на възпирането и отбраната на НАТО. Ще засилим допълнително защитата на нашата критична инфраструктура в светлината на саботажа на газопровода "Северен поток". И ще увеличим и поддържаме подкрепата си за Украйна, за да може тя да продължи да се защитава и да освобождава територии от руската окупация.”

Според него, Украйна продължава да постига значителни успехи, докато Русия все по-често прибягва до „ужасяващи и безразборни нападения срещу цивилни граждани и критична инфраструктура”.

„Президентът Путин се проваля в Украйна. Неговите опити за анексиране, частична мобилизация и безразсъдна ядрена реторика представляват най-значителната ескалация от началото на войната. Те показват, че тази война не върви по план”, смята още генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че НАТО не участва в конфликта, но подкрепата на алианса играе ключова роля, а съюзниците остават единни в подкрепата си за суверенитета и самозащитата на Украйна.

Той призова президента Владимир Путин да прекрати войната и да изтегли руските сили от Украйна.

„Прикритите ядрени заплахи на президента Путин са опасни и безотговорни. Русия знае, че ядрената война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води”, каза още Столтенберг.

Той отбеляза, че алиансът следи отблизо ядрените сили на Русия и не е забелязал промени в позицията на Москва.

На предстоящата среща на министрите на отбраната се очаква да бъде взето решение за увеличаване на запасите от боеприпаси и оборудване с цел ускоряване на предоставянето на способности.

„Ще се занимаем и със защитата на нашата критична инфраструктура.”

След саботажа на газопроводите "Северен поток" НАТО засили допълнително бдителността си във всички области и удвои присъствието си в Балтийско и Северно море, отбеляза още генералният секретар.

Съюзниците така увеличават сигурността около ключови съоръжения и засилват обмена на разузнавателни данни и информация.

„Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор”, категоричен бе Столтенберг. /БГНЕС

Брюксел / Белгия