Столтенберг свиква на 12-ти януари Съвет НАТО-Русия

"Свиках на 12 януари заседание на Съвета НАТО-Русия, за да обсъдим въпроси, свързани с европейската сигурност, особено ситуацията в/около Украйна, и въпроси, свързани с дейностите в областта на медийната и информационна грамотност, реципрочната прозрачност и намаляването на риска –една програма за смислен диалог в интерес на всички нас", написа в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

БГНЕС припомня, че в края на декември 2021 г. Столтенберг обяви решението си да свика заседание на Съвета НАТО-Русия (СРН) на 12 януари, за да се . обсъди ситуацията в Украйна.

Столтенберг подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с Русия относно правото на Украйна да „избере свой собствен път“ и да претендира за присъединяване към алианса, както и относно правото на страните от НАТО да защитават останалата част от алианса.

От пресслужбата на НАТО съобщиха, че на 12-13 януари Брюксел ще бъде домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове на страните членки на алианса.

Междувременно стана ясно, че външните министри на НАТО ще проведат спешна видеоконференция на 7 януари, за да обсъдят руските искания по въпросите на европейската сигурност.

„В петък, 7 януари, ще се проведе извънредна среща на външните министри на НАТО във виртуален формат. Министрите ще обсъдят съсредоточаването на руските сили на територията на .и около нея, както и по-широки въпроси. На европейската сигурност“, казва се в съобщението, цитирано от медиите. Тази среща беше свикана в навечерието на първия Съвет НАТО-Русия, насрочен на 12 януари, на който Русия възнамерява да обсъди своите изисквания за европейска сигурност. Алиансът вече потвърди провеждането на света и призова Русия „да вземе предвид опасенията на съюза“. /БГНЕС

Брюксел / Белгия