Столтенберг: Сътрудничеството между Русия и Китай е сериозно предизвикателство за НАТО

Сътрудничеството между Русия и Китай става все по-близко и представлява „ново измерение и сериозно предизвикателство“ пред Северноатлантическия алианс, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В интервю за германския „Велт ам Зонтаг“ той споделя, че „в последно време Русия и Китай си сътрудничат все по-тясно както в политическо, така и във военно отношение“.

Москва и Пекин все по-често координират своите действия в международните организации, включително в ООН.

„Освен това двете страни провеждат съвместни учения, полети на бойни самолети на далечни разстояния и морски операции. Те обменят активно помежду си опит в областта на използването на бойни системи и контрол върху интернет“, каза още Столтенберг.

На предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел ще бъде прието решение по програмата за бъдещо развитие „НАТО-2030“, която има за цел да укрепи алианса и да отговори на промяната на баланса на силите и на новите предизвикателства в областта на политиката за сигурност. Към последните Столтенберг причисли „превръщането на Китай в самоуверена военна държава, нарастващата агресия от страна на Русия, новите брутални форми на международен тероризъм, увеличаването на кибератаките и разпространението на атомни оръжия“.

Според генералния секрета на НАТО, спрямо Русия ще продължи стратегията на „сдържане и диалог“.

„От друга страна, в трудни моменти трябва да останем в контакт с нашия съсед Русия по въпроса за контрол над въоръженията и други военни и политически предизвикателства. Ако не разговаряме един с друг, няма да можем да урегулираме нашите разногласия, нито да подобрим разбирателството помежду си“, смята той.

Що се отнася до Китай Столтенберг заяви, че държавите от алианса ще се стремят да укрепят сътрудничеството със страните от Тихоокеанския регион. Възходът на Китай, според него, е „фундаментална промяна в световния баланс на силите“.

"Живеем в ера на глобална конкуренция между системите", каза Столтенберг.

НАТО е най-успешният алианс в историята, защото винаги е бил готов да се промени, когато светът се променя. Такъв беше случаят след края на Студената война, след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. и след незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., подчерта той.

„Оттогава се появиха нови заплахи и ние, разбира се, ще реагираме“, подчерта Столтенберг.

Според него, трябва да се подобри военната подготовка на страните партньори извън алианса, за да постигне по-голяма сигурност в съседните региони, тъй като „превантивните мерки са по-добри от намесата“.

"В същото време искаме да укрепим НАТО като политически съюз: повече срещи и формати за консултации трябва да доведат до по-голяма политическа координация в рамките на алианса", добави генералният секретар Йенс Столтенберг. /БГНЕС

Брюксел / Белгия