Столтенберг: Русия не бива да преценява погрешно готовността на НАТО да се защитава

НАТО иска да "премахне всякаква възможност за погрешни оценки" в Москва относно готовността си да защитава всички членове на алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"На днешната среща ще разгледаме не само непосредствените последици от нахлуването на Русия в Украйна, но и по-дългосрочните последици", каза той пред репортери на път за извънредната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Министрите на отбраната ще разговарят за дългосрочното адаптиране на НАТО към "променената среда за сигурност", за да се укрепят отбранителните и възпиращите способности на алианса, цитира думите му Анадолската агенция.

След като първите офанзиви на Русия във войната в Украйна бяха съсредоточени предимно върху Източна и Северна Украйна, по-скорошните нападения засегнаха Западна Украйна, която е само на километри от границата с Полша, която е член на НАТО.

Целта на НАТО е да "премахне всякаква възможност за погрешни преценки или неразбиране в Москва относно нашата готовност да защитаваме и отбраняваме всички съюзници", добави Столтенберг.

Той подчерта, че НАТО разполага с над 40 000 военнослужещи, подкрепени от морски и въздушен капацитет на източния фланг на алианса, както и със стотици хиляди войници в повишена готовност на цялата територия на НАТО, защото НАТО има "отговорността да гарантира, че конфликтът няма да ескалира извън Украйна".

"Нашето присъствие тук е сигнал за света, че оставаме единни в подкрепата си за Украйна", заяви пред репортери министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на път за срещата.

Той повтори осъждането от страна на НАТО на "непровокираното и неоправдано нахлуване на Русия" в Украйна, като подчерта подкрепата на алианса за "легитимното и суверенно правителство" на Украйна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников ще се присъедини към министрите на отбраната на НАТО на срещата, както и към представители на страните партньори от Грузия, Финландия, Швеция и Европейския съюз. /БГНЕС