Столтенберг очаква до дни Конгресът на САЩ да одобри помощта за Украйна

Насърчен съм от индикациите, че Конгресът на САЩ може да се заеме с допълнителна помощ за Украйна през следващите дни.


Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с министър-председателите на Чешката република, Дания и Нидерландия.

"Проведохме важна и навременна дискусия за това как да засилим допълнително нашата подкрепа за Украйна. По-специално за това как да се предоставят повече системи за противовъздушна отбрана. Ситуацията на бойното поле остава много тежка и всички ние чухме ясния и спешен призив на Украйна за повече подкрепа", каза Столтенберг.

Генералният секретар е насърчен от посланията, които е чул на срещата със съюзниците и новата помощ, която те ще предоставят на Киев.

На 16 април Дания обяви голям нов пакет. Нидерландия изпраща 4 милиарда евро допълнителна военна подкрепа. Водената от Чехия инициатива получава стотици милиони евро за повече артилерийски снаряди за Украйна, а Германия обяви, че ще изпрати още една система Patriot в Украйна.

"Ако съюзниците са изправени пред избор между постигане на целите за капацитет на НАТО и предоставяне на повече помощ на Украйна, посланието ми е ясно: изпратете повече в Украйна", подчерта Йенс Столтенберг. /БГНЕС