Столтенберг: Независимата преса е най-добрата защита от кибератаки

Независимата преса е най-добрата гаранция срещу кибератаки, включително и руски. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той предупреди съюзниците за растящата заплаха от шпионаж, пред която са изправени членовете на алианса.

„Наблюдаваме активизирането на усилията на други страни да шпионират съюзниците от НАТО“, каза генералният секретар на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Столтенберг съобщи, че е създадено ново разузнавателно подразделение. Неговата цел е да подобри обмяната на информация и да повиши способността за реакция срещу кибератаки. „Отчасти става дума за промишлен шпионаж, с който се сблъсква разузнаването, но, естествено, могат да бъдат засегнати и нашите въоръжени сили, а също така военното разузнаване“, уточни той и добави: „НАТО се отнася много сериозно към тези проблеми“.

Освен това, Столтенберг смята, че макар съюзниците от НАТО да са усилили своята киберсигурност, най-добрата гаранция от намеса в изборния процес, е свободната и независима преса. Според него тя е способна да разбере и разкрие опитите за разпространение на дезинформация.

НАТО създаде Център за напреднали технологии в Естония, където през април 2019 г. експерти проведоха най-голямото в света учение по киберсигурност. Неговата цел е да защити киберинфраструктурата на алианса и да попречи на намесата в демократичните процеси. /ДВ и БГНЕС