Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от държавите, присъединили се след 1997 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разясни пред канадския телевизионен канал СВС ключови позиции на алианса във връзка с отношенията с Русия.

„НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна”, заяви генералният секретар на Алианса. "Няма никаква сигурност относно намеренията на Русия", каза той в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг добави: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

„НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, които се присъединиха към блока след 1997 г., тъй като това би ги превърнало във второкласни членове на алианса”, заяви категорично генералният секретар на Алианса.

"Съюзниците от НАТО не могат да правят компромиси с основния принцип на европейската и на международната сигурност. Фактът, че всяка страна има право да избере собствения си път, да реши сама дали иска да членува в съюз като НАТО или не, всъщност е основен принцип", каза той.

"Разбира се, не можем да се съгласим и с това, че не трябва да имаме войски на НАТО във всички страни, които се присъединиха към НАТО след 1997 г. Това по същество означава, че половината от нашите членове няма да могат да бъдат защитени от войските на НАТО. Тогава те ще бъдат нещо като второкласни членове на НАТО, а ние никога няма да допуснем това", добави Столтенберг.

"Въпреки това сме готови да се ангажираме с балансирани, проверими мерки за намаляване на неядрените оръжия, ядрените ракети и много други мерки, които биха били положителни както за Русия, така и за НАТО", подчерта генералният секретар на НАТО пред канадската медия./БГНЕС