Столтенберг: НАТО и САЩ да засилят присъствието си в Арктика

НАТО и САЩ трябва да увеличат присъствието си в Арктика на фона на засилената руска военна активност в региона. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар за Welt am Sonntag.

"НАТО трябва да засили присъствието си в Арктика", смята генералният секретар на Алианса, без да уточнява какво има предвид.

Преди няколко дни по време на посещение в Канада Столтенберг отбеляза, че възможностите на Русия в Далечния север са стратегически въпрос за НАТО и Алиансът се нуждае от силно съюзническо присъствие в Арктическия регион.

Арктика е сфера на интереси за редица страни: САЩ, Дания, Финландия, Исландия, Канада, Норвегия, Швеция и Русия.

Значението му нараства поради изменението на климата. Въпреки че затоплянето в региона може да има катастрофални последици за световните морски нива, намаляването на леда отвори нови морски пътища и създаде възможности за производство на енергия.

Чрез дългата си арктическа брегова линия Русия оказва влияние върху региона, отчасти чрез разширяването на военното си присъствие. Така Москва обяви откриването на съветски военни бази в Арктика и инсталирането на модерни оръжия, включително свръхзвукови.

Китай също претендира за интереси в Арктика, наричайки себе си „държава в близост до Арктика“ и търси начини да разшири достъпа си. /БГНЕС