Столичният общински съвет с извънредно заседание заради програмата за саниране

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на съвета във вторник, инициативата му е свързана с множеството важни доклади, които трябва да бъдат обсъдени и приети, предаде репортер на БГНЕС.


Петров очаква общинските съветници да подходят отговорно, “защото го дължим на софиянци”.

В дневния ред са включени доклади от изключителна важност. Първият е от кмета на София Васил Терзиев, относно участие на районните администрации в проекти по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Точката бе внесена и като извънредна по време на предишното заседание, но мнозинството успя да я отложи. Петров очаква във вторник всички политически формации в градския парламент да подходят отговорно, “защото всички ние дължим на столичани съдействие за решаване на проблемите им, за каквото ни гласуваха доверие на местните избори“.

На предстоящото заседание, съветниците ще разгледат и доклад от зам.-кметовете Надежда Бобчева и Никола Барбутов относно кандидатстване на Столичната община по програма „Околна среда“ за отпускане на средства за инвестиции в техническото подобряване на системата на Зоологическата градина.

Третият доклад, който очаква одобрение от съвета е отново на зам.-кмета по Европейски политики, международна дейност и туризъм Никола Барбутов за това Столичната община да има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програма „Техническа помощ“.

През миналата седмица групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) внесе в деловодството предложение за свикване на извънредно заседание също във вторник.

Предложението на общинските съветници идва във връзка с нарушението на правилника на СОС за енергийна ефективност.

От ГЕРБ-СДС напомнят, че програмата бе забавена заради невъзможността на ПП-ДБ-СС да сформират управляващо мнозинство и да заработи Общинският съвет. Въпреки това и в интерес на жителите на София, МРРБ удължи срока до 29 февруари. /БГНЕС