Столична община внася проект на Бюджет 2023 г. в размер на 2,5 млрд. лв.

Днес внасяме проекта на Бюджет на Столична община за 2023г.”. Общият размер на бюджета е 2 млрд. и 555 млн. лв.” Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.


“Надявам се през месец септември депутатите да подкрепят бюджета ни, защото по него ще работи в следващите два месеца моят екип, а след това и по него ще започне работа и следващият екип на общината”, каза още Фандъкова. Тя обясни, че 930 млн. лв. са собствените приходи на общината.

Столичният кмет определи изграждането на булевардите Филип Кутев и Тодор Каблешков като стратегически обекти. “Продължаваме ремонта на Ломско шосе, напреднали сме и на булевард Рожен, както и на основни улици в Овча купел и др. столични квартали. Заложили сме над 48 млн. лв. за тротоари, заложили сме изграждането на 100 км. канализация в 12 квартала на града, за това са заделени 104,5 млн. лв. като 65 млн. са безвъзмездни”, подчерта Фандъкова. “Имаме готовност за изграждане на 6 км метро през Слатина, няколко граждани обжалват строителството, там надявам се да започнем строежа след решението на съда”, каза Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че 60 млн. лв. са заделени за изграждането на детски градини и ясли, като се финансират строителството на 45 такива, както и строежа на ново училище в Манастирски ливади. “150 ще са новите изградени площадки; 2,6 млн. лв. са заделени за спортни обекти, а големият акцент е цялостното ремонтиране на междублокови пространства. Тази година успяхме да насочим близо 9 млн. лв. европейски средства за нея, предвиждаме изграждането на два нови парка- в Младост и един в Красно село”, поясни столичният кмет. Тя заяви, че със собствени средства осигуряват и сценична техника на Театър - София, след което поясни, че се обръща внимание и на общинското здравеопазване, тъй като 8,6 млн. лв. са средствата за ремонт на общински болници. “Близо 3 млн. лв. за реконструкция на домове за възрастни хора и за такива с проблеми. 7,5 млн. лв. отиват за пътна безопасност”, заяви кметът на София.


Днес бюджетът се внася в общинския съвет, след което ще бъде обсъден с неправителствени организации и синдикатите.

Фандъкова каза, че есента, след 15-ти септември, ще бъде пуснато движението по булевард Филип Кутев, а до 15-ти септември се очаква да бъде пуснато движението по Ломско шосе. Относно ремонта на жълтите павета столичният кмет поясни, че пренареждането върви и контролът продължава да бъде завишен.


Заместник- министърът по транспорт Дончо Барбалов заяви, че на 29-ти август ще се състои обществено обсъждане за Бюджет 2023г. /БГНЕС