Столична община маха арката пред храм „Св.Александър Невски“

Столична община ще премахне арката пред храм „Св.Александър Невски“. Тя беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата, съобщиха от СО.


Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за старт на кампанията.

Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм.


За поставянето й са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента. През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти.


Одобрението на проекта е дадено от дирекция „Култура“ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.

Най-новата пешеходна дестинация на София - площадът пред лицето на храм-паметника "Александър Невски" успя да впечатли столичани и гости на града с бляскава придобивка. Златната арка на София, под която до вчера имаше килим, за да минават като на светско събитие, снимащите се под арката, бе една от атрактивните украси на града.

Пешеходното пространство пред най-големия катедрален храм е украсено още с традиционните за коледните базари дървени къщички. В най-скоро време в тях ще има всякакви занаятчийски продукти или ръчно изработена коледна украса. Покраи алеята, където продавачите на антики разпъуват сергиите си пък са подредени "Елхите на таланта" от екоблаготворителната кампания на Фондация „Стоян Камбарев“. /БГНЕС