Столичани за морето: Важно е отношението, а цените иначе са тройни

По-малко са пешеходците, които това лято се движат по бул. „Витоша“, по-малко са и хората, седнали в заведенията, разположени от двете страни на емблематичния за столицата булевард, предаде репортер на БГНЕС.

Предимно тийнейджъри и пенсионери могат да бъдат забелязани да се разхождат по „Витошка“ в късния следобед. Дори уличните музиканти са рядкост в съботния ден.

Някои софиянци вече са се отдали на летния си отпуск, други – все още не. Трети пък няма да почиват изобщо това лято. Едно от най-предпочитаните места за почивка сред столичани и тази година е Гърция, други пък залагат на българското Черноморие.

„Все още не съм излизала в отпуск, но това предстои да се случи, заяви пред БГНЕС Райна и добави, че ще прекара почивката си в Гърция. Тя сподели, че предпочита Гърция пред България заради хубавото море и хубавата храна. „На моменти даже някои неща са доста по-евтини“, сподели жената. По думите ѝ плажовете също са по-чисти, а цените на шезлонгите и чадърите варират. „Зависи къде отивате – някъде е равностойно на тези в България, някъде е по-евтино, някъде дори и не се плаща“, допълни Райна. Цените в гръцките заведения са същите като тези по българското Черноморие, някъде са и по-евтини. Тя е категорична, че за да се промени в положителен план българският летен туризъм собствениците трябва да наемат малко повече персонал и да плащат повече на хората, които работят в сферата на услугите.

Александър живее в Германия и в момента прекарва почивката си в София при семейството си. Според него отношението на хората най-вече е онова, което трябва да се промени в България, „защото всичко друго си го имаме“. „Мисля, че отношението на хората е най-важно, така че човек да се чувства комфортно, когато иска да си поръча нещо да не се чувства неудобно, че си е поръчал, защото общо взето когато седне някъде така се чувства, и качеството на храна, на напитки“, каза той. Мъжът сподели, че цените в немските заведения и цените в българските са почти едни и същи, на места в столицата са дори и по-скъпи. „А за качество също бих казал, че тук човек много често може да бъде разочарован, за съжаление“, каза още той.

„Бяхме в Гърция за няколко дена“, сподели Кристиян. „Имахме достъп до вила, за която нямаше нужда да плащаме“, уточни той. Мъжът е категоричен, че условията трябва да се променят в българския туризъм. „Мисля, че цените не отговарят на качеството винаги. Мисля, че персоналът не е много добре подготвен често. Плажовете са малко презастроени. Като цяло в Гърция повече ми допада на мен лично, защото е по-добро обслужването и плажовете са по-чисти сякаш“, заяви Кристиян и допълни, че цените за шезлонги и чадъри, както и в заведенията са абсолютно съпоставими с тези в България и разликата, ако я има, е минимална.

Ценьо Нанев живее от 22 години в Швеция. Той сподели, че ако трябва да бъде искрен, на него не му харесва в България. „От зле по-зле става, обаче все пак си идваме, всяка година сме тук“, каза той, но уточни, че е бил една седмица на почивка в Гърция. Нанев заяви, че чува от свои приятели, че по българското Черноморието мамят постоянно с цените и затова не се осмелява да рискува. Според него собствениците гледат да изкарат пари през този сезон, а за следващия – каквото стане. „Така е и с цялата държава. Който идва на власт – всеки гледа да си пълни джобовете“, смята той. Именно затова е избягал и от България.

„Бях в отпуск, прекарах почивката си във Варна“, каза Марио, но допълни, че не е бил планиран избор. Цените във Варна са може би една идея по-скъпи, съобщи той. По думите му собствениците се оплакват, че нямат кадри, понякога качеството в повечето заведения не е константа, т.е. един път нещо е хубаво, след това, когато човек го поръча, вече не става за ядене. Мъжът е категоричен, че храната трябва да отговаря на цената. „От гледна точка на отношение към клиента, всичко беше окей“, каза още той.

Николай е бил в Слънчев бряг миналата седмица. Той е избрал да прекара почивката си на българското Черноморие, защото тук му харесва повече отколкото в Гърция или в Турция. „Шезлонг и чадър бяха общо 20 или 30 лева, миналата година бяха по 6 лева шезлонг и 6 лева чадър“, съобщи той. По думите му цените в заведенията в Слънчев бряг са двойно или тройно по-скъпи от тези в София, а освен това и цените за нощувка в хотелите и в бунгалата също са се вдигнали.

„Все още, за съжаление, не съм бил в отпуск. На нашето Черноморие ще почиват тази година, но поради простата причина, че имам много малко дни, които бих могъл да си освободя. Това, което чувам от моите приятели и познати е, че цените са изключително завишени“, сподели Кристиян. Според него и миналата година цените по родното море също са били прекалено високи. Ако обаче е имал повече дни за почивка, той е категоричен, че би я прекарал в Испания, където три години поред ходи. /БГНЕС