Стоилов: Тръгвам си заради начина на управление и решенията, които бяха взети

Дали ще продължа да работя? Отговорът ми е не. Най ме притеснява начина на управление и решенията, които бяха взети. Футболен клуб Левски, който заварихме, беше фалирал във всяко едно естество. Беше фалирал и откъм подкрепа, нямаше тази масовост. Това заяви старши треньорът на Левски Станимир Стоилов, който потвърди на пресконференцията си след мача с Локомотив София, спечелен от "сините" с 1:0, че официално напуска клуба, предаде репортер на БГНЕС.

Мъри, който води клуба в периода 2004-2008 и се завърна начело на столичния гранд през септември 2021, започна с кратък коментар за случилото се на стадион "Георги Аспарухов". "Смятам, че заслужена победа на нашия отбор. Имахме голяма доминация и през двете полувремена, за съжаление не успяхме да отбележим втори или трети гол, контролирахме изцяло събитията на терена. Не ми хареса динамиката в отбора, явно паузата от 21 дена оказа влияние. Като преимущество доминирахме, просто трябва да отбелязваме ситуациите, които имаме, но нашата стара слабост е завършването на атаките. След като противникът не е имал точен удар, значи отборът се е представил и добре във фаза защита. Да, това е най-големият проблем от много време насам - завършването на головите ситуации. Забелязах и детайла динамика, но на фона на Локомотив изглеждахме доста добре на терена. Може и да е имало напрежение у футболистите, което да се е отразило на динамиката. Техен ангажимент беше да спечелят, с изключителна доминация, със стил, който Левски трябва да демонстрира".

Вторият престой на Мъри начело на "сините" приключи след мача с Локомотив София.

"Виждам привържениците с каква любов се отнасят към мен и към клуба. За това трябва да бъда максимално честен, защото тази любов, ако правя компромиси с работата си и с движението на Левски, има опасност да се превърне в негативизъм. Ако бъда в друг отбор, ще се занимавам само с треньорска работа. Много е лесно да се види - на терена не може да скрием нищо, какво ниво имат футболистите. Финансовата година лесно се вижда - около 5-6 млн. лв печалба за 2022 година. Подкрепата на феновете е безкрайна и видима. Клубът се развива в много положителна насока през последната година. Трябва да се продължи с надграждането, което според мен е доста трудно, но никога не съм се оплаквал. Днес не можахме и 14 футболисти група да запълним. Спазваме финансовата дисциплина. Има си хора, които да вземат решения".

Впоследствие Стоилов оповести и официално решението си да не продължи да води състава на фона на възникналото напрежение през последните дни, продиктувано и от решенията на Общото събрание на клуба в четвъртък. "Дали ще продължа да работя? Отговорът ми е не. Най ме притеснява начина на управление и решенията, които бяха взети. Футболен клуб Левски, който заварихме, беше фалирал във всяко едно естество. Беше фалирал и откъм подкрепа, нямаше тази масовост. С работата през тази година и половина, футболният клуб има три направления, по които се отчитат резултати - любовта на привържениците, ако трябва да слагаме оценки, това направление с цялата подкрепа към клуба, мога да сложа оценка 6+ - второто направление е финансовата страна, там много лесно можем да видим нещата. Клубът е 18 млн. приход, а изразходвани средства - 12 млн, така че 5-6 млн. печалба. Сами си правете сметка, оценката ми е отличен. Третото направление, където бяхме под дъното, изградихме отбор, върнахме любовта към отбора, победите на "Герена". След толкова години чакане, нямахме нито титла, нито купа, и то срещу най-силните отбори в България, напълно заслужено стигнахме до триумф. Също така имахме негативна серия срещу ЦСКА - имахме четири мача, в които взехме две победи, направихме две равенства, без да допуснем гол, мачовете с Лудогорец или бяхме по-добри, или бяхме равностойни, но стояхме гордо. Имахме знаменити европейски вечери, въпреки че казах, че Футболният Господ, както го наричам, ни наказа в мача с Хамрун, отстранихме преди това ПАОК с игра и стил, без да изглеждаме грозно. След това имахме една негативна серия, в която имахме доминация и контрол, но нямахме резултати - една от причините бе, че не реализирахме положенията си, и недостатъчната усмивка на старши треньора, когато идва на "Герена". Това си е моя грешка, че претърпях тези неща и не взех решението по-рано. Спортно-техническо - 4-4+. Когато един клуб получи такава оценка, започнаха промени, с които не съм съгласен", продължи той.

"Ако беше в Англия, изпълнителният директор и треньорът щяха да получат нови и подобрени договори, защото футболът е и бизнес. Не смятам за положително доминиращата роля на спонсора в Управителния съвет - там са двама служители на Палмс бет и един на Левски, така не могат да се взимат най-добрите решения. Преди около година имах среща с Мило Борисов, Цветомир Петров, Сираков и Ивков, и проведох немного нелициприятен разговор, че това управление няма да доведе до положителна развръзка. Преди 13 години се наляха милиони и милиарди, наследството за играчи е жалко за тези пари. Изслушаха ме, сигурно си казваха "Нека си говори каквото си иска" - 5-6 месеца беше моята фраза "Не идвам щастлив на "Герена" - защото в клуба има скандали и спорове, можеше да се решат с разговори. Имаше напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Ние получаваме вноски по договор и напред, но накрая на миналата година си изчистихме всички вноски напред. Оттам дойде голямо напрежение в клуба, където смятам, че собственикът трябваше да се намеси много по-рано и да спрем това напрежение, за да се тушират всякакви видове проблеми. Първите скандали, на които присъствах, защото Левски имаше договор за управление от фирмата-спонсор - навсякъде, няма право спонсорът да има такъв управленски договор. Когато искаш да се мешаш в управлението - спонсорът има договор за 10% от клуба. Изпълнителният директор се стигна до там да заплашваме, че ще си тръгнем, за да се реши проблем с Левски. И той успя след разговор с Мило Борисов да махне от 10-те процента даренията. Бяха махнати абонаментните и членски карти и таксите на ДЮШ. Разговори - ние няма да си искаме тези пари, но тези пари са фактурирани на Левски. Божков също каза, че няма да си иска парите. Не искам да заробваме клуба. Утре могат да кажат, че ще ги опростят, но към днешна дата това не е така", каза още Стоилов, като подчерта, че Сираков не се намесил навреме, за да бъдат избегнати скандалите на "Герена".

"След това за ЛЕД системата - такава система така и не се получи. Същевременно, изплащаме част от нея и не знам докога и по каква причина. За трансфера на Роналдо се прави подарък на Мъри Стоилов - той винаги е бил футболист и ще остане тук и ще струва много пари, той не е бил подарък - този футболист фирмата-спонсор дава парите на Левски назаем с дребна лихва и 10% от бъдещ трансфер. Това бяха непрестанните скандали за чисто финансовата гледна точка. Смятам, че собственикът на клуба трябваше много по-рано да се намеси, за да тушираме конфликта. Не виждам причина изпълнителният директор да бъде уволнен след такава година. Но работещите хора са там, за да работят - и те правят грешки. Дължихме милиони пари на хора. Беше такава ситуация и предния престой - дълго време се опитваха да ме убедят, че аз трябва да поема спортно-технически клуба, а иначе между тях си се усмихваха. Ситуацията се повтаря, но с други лица - първо беше Ивков, след това щях да бъда аз. Представител на феновете в Надзорния съвет, не съм го и познавал, и той да бъде сменен. Днес се обадих на всички ръководни фактори и ги уведомих за решението си, за да не научат от медиите. Собственикът на Палмс бет ми предложи да остана до лятото - казах му шеговито "Г-н Борисов, аз си мислех, че ще ми предложите нов тригодишен договор, ама вие пак сте благороден, два месеца ми предлагате". Не мога да отговоря на хората под друга форма освен честност", категоричен бе Мъри, като според него решението за освобождаването и на Ивайло Ивков, и на Петър Ганев е било грешно на фона на добрата за клуба 2022 година.

Вече бившият наставник на Левски сподели за проблеми с Ивков, но и за това, че двамата са били работещ тандем. Той призна и за двете условия, които е поставил пред клубното ръководство, за да остане треньор на "сините" - първо, подмяна на Управителния съвет с доминираща квота на футболния клуб - работещи служители. Второто, да продължи да работи с Ивков и да се поставят конкретни цели. "Да, Ивков има много проблеми. Никога не съм го познавал лично, преди да почнем работа, беше назначен по желание на Сираков. Говорили сме си няколко пъти по телефона, търсих име на адвокатка, даже кафе не бяхме пили - в работата опознах и него, виждам проблеми и в него, но не виждам причина някой да бъде пришит към друг човек. Излизаха информации, че съм бил пришит към дадени фенове - ако е имало такова нещо, аз никога няма да работя за Левски повече. Когато не се връщах в Левски, постоянното ми желание беше да бъда със Сираков като един спортно-технически тандем. С хилядите компромиси, Левски затова стигна до тук. И няма да съм аз този, който участвам в заробването. Започват скандали между собственика и фенските фракции. Аз дойдох за обединение, а не за разединение. Заради любовта на хората, казах на собственика две условия, с които да остана - първото, подмяна на Управителния съвет с доминираща квота на футболен клуб Левски, без да назовавам имена - работещи служители на клуба. Второто условие да продължим да работим същия екип с Левски - да се даде срок от шест месеца или година и да се поставят конкретни цели и задачи. Ако ние ги приемем, ние трябваше да бъдем уволнени. Но при тази успешна година да се правят промени, за мен беше нелепо. Това доведе до тези 11 млн. За да може ние с привържениците да определим една идея. Никога не съм делял феновете, те са привърженици на Левски. Никога не съм казвал "давайте пари само там". По това също е видно разединението. Единственото нещо, което може би малко не звучи както трябва, най-много ме притеснава какво оставям? Оставям един клуб, който след два месеца ще направи страхотна печалба от нов спортен доставчик - 2-3 млн. Оставяме футболисти, които са с огромна цена. Оставям клуба в ситуация, в която отборът е един от най-добрите в първенството. Следва друга кампания - след като сме продали 6500 абонаментни карти за сезона. Това са новите абонаментни карти, които ги очакваме. Оставям отбор и клуб с много добро бъдеще. Няма мач, в който този отбор да не е изглеждал добре през тази година - почти винаги сме ги надигравали. Никога не сме били надигравани или били жалки. Бъдещето е добро, въпросът е оттук-нататък да се взимат умни решения".

Стоилов (д) получава специална фланелка от Наско Сираков (л) по случай 250 мача като треньор в българския елит.

"Аз, това което заварих година и половина, не беше много приятно. Лично аз смятам, че решението за махането на изпълнителния директор и невзимане на отношение по скандалите между спонсора и Ивков и изобщо в клуба бяха особено за свалянето на Ивков, Сираков взе решение под натиск от спонсора, макар че той твърди, че не е така. Пое вината върху себе си, но моето усещане е друго. Другият проблем, който му го казах на него, трябваше да решим, бяха скандалите. Но той не искаше да решим проблемите си. Аз съм имал скандали с Ивков, но сме ги решавали. Оттук-нататък се надявам да се променят нещата. Аз съм фен, ако бях в друг отбор, никога нямаше да ме интересува ръководната работа. Дойдох, за да спасим Левски, тогава бяхме сами. Никога не ме е било страх от провал, така че не мога да гадая. Очаквам, на базата и на моите провакции, да се налеят много повече пари от спонсора. Футболист, когато работех преди, получаваше по 8000 евро, след това му увеличиха заплатата на 18 000 евро, след като си тръгнах от клуба. Дано не залитнем в тази насока. Ние спазваме финансова дисциплина. Отборът изглежда все по-уверено и по-уверено", допълни още той, като според него Сираков е взел решението за отстраняване на Ивков под натиск от спонсора въпреки отричането на мажоритарния собственик.

Стоилов заяви, че взаимоотношенията му със Сираков не са приключили или разрушени в работен план. "Може и така да е, вече си мисля, че като ме познават като характер, за да може спокойно да си тръгна, да няма други виновни, а само аз. Истината рано или късно побеждава, така беше и като си тръгнах предния път. Рязаха ми пръстите един по един. Проблемът не беше толкова голям, но управленските проблеми стигнаха до там заради непрестанните скандали и недоволство от изпълнителния директор, защото подкрепяше Левски. Връзката не е разрушена. Първо, връзката не е нарушена чисто в работен план. Забравих да кажа, ако Ивков беше откраднал или скрил документи, аз щях да бъда първият, който го замерва с камъни. Връзката, не мога да стоя, защото повече обичам Левски. По-добре да ме наричат предател с истината. Не знам, аз 13 години бягах именно от порочното управление в клуба - предлагали са ми баснословни суми, не знам колко години ще чакам. Не мога да дойда, без да ме поканят. Обикновено ако не ми харесва управлението, бързо приключват и разговорите. Това са неща, които не зависят само от мен. Аз ви казах условията, които поставих, за да остана на работа в клуба. Платените служители сме тук, за да защитаваме клуба, от финансова гледна точка Левски винаги е бил, особено последната година, Левски ме е създал и като футболист, и като треньор. За да напусна Левски, на мен ми коства много пари. Аз се отказвам от тези финанси, защото тези средства ще останат в клуба. Навсякъде, където съм работил, съм изкарал повече от бюджета на клуба. Няма клуб, който да съм оставил на минус. Левски е клуб на народа, на любовта. Ти можем да имаш милиарди, но трябва да го разбираш. Затова не искам да плача и да ме целят с камъни - тази любов ще се преобърне, според моите виждания, може и да са грешни. Никой не може да ме отклони от нещата, които вярвам футболно. Мисля, че клубът е на добра основа, така че ако този отбор не бъде разпродаден, тези играчи може да се борят за тройката догодина, да бъдат в борбата за титлата. Левски ще се бори за титлата и ако не бе така, сам щях да си тръгна".

"Те имаха време да го изпълнят до днес, аз мога да работя с всеки, затова поставих условия, за да успеем да постигнем добри резултати. На този етап нямам проблем да работя с хората, с които работих досега, но начинът не ми харесва. Дребните детайли и скандали, които витаеха около отбора и клуба, разрушават големите работи. Резултатите започнаха да се счупват от деня, в който казах, че не съм щастлив. Тогава започна негативната ни серия, не го казах случайно, очаквах реакция. Когато една обстановка не е здрава, тя се отразява и на т.нар. от мен Футболен Господ. Най-малко имам проблеми със Сираков в спортно-техническо естествео. Винаги съм имал пълна свобода от него, разбирали сме, без да си говорим. Ще продължа да гледам мачовете на Левски, не ми се иска да водя битка - след известен период ще си казвам мнението, но не ми се иска да водя други битки. Имах мечта да създадем "Левски на левскарите", то е създадено сдружението, с техните пари да се платят дълговете към НАП след години, да станем клуб като Барселона или Реал Мадрид и привържениците сами да избират кой е президент. Започна да се коментира много често думата "акции", чувах го от много хора, в това число и от собственика. Акциите винаги трябва да седят еднолично в някоя компания, или в самия клуб или огромно сдружение. В момента, след като клубът има спонсор, нямаше причина Сираков да не е преносител на акциите. Ако той не можеше да се справи, вариант беше голям инвеститор, който пропадна".

Мъри призна още, че съжалява, че не си е тръгнал по-рано, след като е видял накъде отиват нещата в клуба и че решение на скандалите няма да се намери. Той добави, че според него Сираков е предпочел да се вземат решенията за доброто на генералния спонсор. "Да, съжалявам, че не си тръгнах по-рано. Защото може би щеше да бъде провокация да се решат тези проблеми. Те не са толкова големи, защото са дали толкова и толкова милиони. Изпълнителният директор организира форма на най-негледаните мачове, тогава се сетиха, че цената била много малка, те договорили много по-голяма. От другите стадиони не печелим много. А Левски в момента изплаща част от ЛЕД системата. Бяхме насрочили пресконференция, Сираков искаше да седне, вече бяха почнали различията за трансферите, направи се прекалено много напрежение в клуба и по мое желание отпадна пресконференцията. Лично Сираков ми даде цялата документация, мисля, че клубът ще ги изкара - между 4-6 млн варираха задълженията. Последната година плащахме много към НАП - за 4-5 години, даренията, които получи Левски в размер на милион и половина, но неплащането на някои вноски беше, че задълженията към държавата на живот и смърт трябваше да се взимат лицензи. Първо, не съм получил отговор. Не смятам, че е много справедливо да давам оценки - след като клубът е толкова успешен, и собственикът трябва да е успешен. Огромната вина е на собственика. Сираков предпочете да се вземат решенията за доброто на спонсора. Същото ме попита г-н Батков, когато аз отидох при него с условия да върнем Наско Сираков. И той ме попита лично "Какво е твоето мнение?". Аз му отвърнах "Гледай спонсора, треньор ще намериш". Аз твърдя, че това е моето мнение, макар че Сираков лично пред мен каза, че той поема отговорност. Между него и Ивков нямаше такава неразривност в отношенията. Аз от уважение към собствениците и хората, които помагаха, се обадих на всеки един от хората от спонсора, и казах условията, за да остана - ние си благодарихме цяла година. Аз съм благодарен, че даваш пари, но за да помагаш и да даваш пари, ти трябва да си само спонсор. Футболният бизнес не е работа за всеки".

"Аз казах, че освен привържениците да снемат доверието, имаше и второ условие - да ми харесва управлението на клуба. Аз си тръгвам заради второто условие, не искам да разочаровам феновете. Заради много хора смятам, че виждам напред във футбола, много рядко ми се случва да не знам какво ще се случи в бъдеще. По-добре да си тръгна сега и да остане у тях искрица, чух, че ми предложихте мач с ЦСКА - има отбор, тогава тимът беше много зле заради контузии, сега отборът е топ, изтекоха наказанията, момчетата побеждават, оставям ги с настроение. Няма причина, никога не е бил решаващ един мач. Помощниците, вчера им казах, че ще напусна, аз ще бъда щастлив, ако някой от тях води отбора или продължи в щаба на новия треньор. Аз им казах на тях "изобщо не се съобразявайте с мен". Ако някой от вас бъде избран да води отбора, мисля, че ще се справи. Всички бяха поканени от мен, няма значение, че те са били на работа в клуба. Не виждам причина те да напускат. Цанко ще напусне, почти със сигурен, защото той никога не е искал въпреки моите молби, да остава. Колкото до това, не съм много добър съветник, моите виждания са много по-различни, затова избягвам да давам съвети. Който и да е той, винаги ще му желая успех. То е трудно да правим съпоставка, макар че последната година сменихме отбора, взехме трима бразилци - този отбор също е претъпкан с по-млади футболисти. Но тогава бяхме изработили пари, плащахме пари. И те имаха едни шест месеца с мен, в които можеха да се аклиматизират и работеха и със стария отбор. Като извадите сумите, за които бяха продадени, си давате сами сметка. Сегашният отбор беше създаден по-евтино, трябва повече време с него, защото тръгна от много ниско ниво. Те направиха един скок откъм резултати, а игровият им стил не беше толкова изчистен. Тези момчета прескочиха една бариера, но те трябва да прескочат тази на точкогонството. Тези момчета имат огромен потенциал - да вземем един Краев, сменихиме позиция, работихме много, поне го научихме да играе с глава. Беше за мен абсолютен шок 194-195 см футболист да не може да играе с глава. Най-важното е, че сегашните футболисти се стараят. За вратаря Пламен Андреев - заговори се за нов страж, той ноември миналата година направи 18 години. Работят много. Левски точно в тези играчи има запитвания и големи цени. Хосе за една година вече спорим дали цената му е 5 или 6 млн., вероятно лятото ще е и по-скъп. Моята молба беше спонсорът да поеме 1-2 години финансовата помощ, а аз след това гарантирам с футболния бизнес, с парите от трансфери, ние ще вкарваме толкова от продажба на играчи. Според мен, продажба на играчи и недобавяне на качество, което да отговаря на критерия Левски - ако този отбор се запази, Левски няма опасност да изглежда зле. Левски трябва на живот и смърт да си изчисти задълженията към НАП, ако иска да надгражда".

Феновете на Левски показаха нагледно и в двубоя с Локомотив кого подкрепят.

Според Стоилов провалената сделка с Юнайтед Груп е повлияла първоначално на негативните отношения на ръководно ниво в клуба. "Да, провалената сделка първо повлия на цялостните отношения, последните 5-6 месеца се работеше само да чисти ангажименти към хора. Не се мислеше за други хора, не се правеше селекция, последният момент взехме Рикардиньо, защото очаквахме сделката да се осъществи. Това беше и един голям негативизъм. Колкото до провалените трансфери - аз казах и на Сираков, и на Ивков, нямам проблем играчите да бъдат продадени или да бъдат оставени. Лично аз смятам, че това не е ябълка на раздора, това беше искрата да покаже проблема. Прекалено малко беше да се спори за определена сума пари. Ивков, аз и Сираков цената, която сме казали, сме знаели всичко. Ивков смяташе, че трябва да ги продадем. Прецени се, че няма да се продават. Аз не го взимам за голям проблем. Не ми се иска под никаква форма да има отлив на привържениците - лошата спортна форма ще отговарят спортните хора. Ако надградим, ще е супер, ако свалим - няма да е добре. Колкото за прикриване, не разкривах т.нар. корпоративните управления. Против такова управление съм - аз съм за изпълнителен директор, старши треньор и собственик, който има знанията, който да даде оценка за спортно-техническата част. Аз също се надявах, че присъствието на Пепи Ганев, който има достъп до всички документи, получава пълен отчет за всичко, той ги следи - а той е представител на феновете. Сега след напускането на Пепи Ганев дали друг от Надзорния съвет ще изпълнява такава роля?. Пепи Ганев присъстваше и на част от скандалите, които се разразиха между изпълнителния директор и генералния спонсор. Ако трябваше да се смени Пепи Ганев, да бяха сложили друг привърженик. Решенията трябва да се взимат долу и в къщата на платените служители на Левски. Ако махнем някой от Надзорния съвет, те обикновено ги взимат на работа при спонсора".

"Когато имаш договор и си на входа и на изхода на футболния клуб, е нормално да си мислиш, че има и стопирани. Компанията за ЛЕД системата пак подписа спонсорски договор. Винаги има съмнения, когато имаш договор за управление, аз няма да си искам парите, но документите са фактурирани - от 1 година слушам за този договор. Не трябва да минаваме границата генералният спонсор да дава пари. Под никаква форма не сме казвали, че не искаме Палмс Бет - искахме чисти отношения между спонсор и клуб. Радваме се, благодарим, когато дават пари. Ако изключим последните ми месеци, в които работните ми дни бяха тъжни, защото публиката беше налице. Почти всеки ден беше щастлив в Левски. Да, има много хора, които са ми сърдити и обидени, защото не направих компромиси за Левски - в името на Левски не правих компромиси. Аз бях щастлив работник в Левски, можехме да преодолеем различията. Ние сме царе в това да развалим нещо, което върви добре. Видя се и предишния път, опитах се да обясня, но не можах да спра разпадането на онзи отбор, някои от играчите си тръгнаха тъжни. Аз и себе си слагам в това число. За да мога да гледам един ден хората в очите, исках да кажа истината. Получихте я и да питате всички хора, дано ви отговарят честно. Обикновено в България във футбола се прикриват нещата - ако искаме да го променим, да работим и да сме честни към футбола и към вас. Вие сте част от най-важния процес - предаването на информацията. Благодаря, не мога да се оплача от вас. Сигурно направих много грешки през този период, но след като резултатите са на прав път, работата под някаква форма е била положителна. Най ми е тежко, че оставям хората, пак ще бъда сред тях, но като фен. Опитаха се най-близките хора да говорят с мен, да ме убедят - аз не си затварям очите. Огледалото като стана е точно срещу мен. Запазвам най-добри взаимоотношения и със Сираков в работната част, но накрая се разминахме в продължаването на работата. Ако клубът направи скок в развитието си, аз ще бъда най-добрият му фен. Аз, като всички вас, съм левскар. Има и възможности, и време. Искам да ви помоля следващите дни малко да отдъхна, ще се кажат хиляди неща по мой гръб, ако са лъжливи, ще ме принудят да отговарям, ако са истински, ще ги поздравя. Левски никога не е затворена страница за мен. Дали ще съм фен, администратор, треньор, аз ще бъда в Левски. Иска ми се, тук един мой приятел ми каза, че не е виждал разплакани мъже на "Герена" от погребението на Гунди насам. Съжалявам, но това е положението", завърши през сълзи Стоилов, който оставя отбора на четвърто място в класирането на Първа лига, на четири точки от третия ЦСКА 1948, който е с мач по-малко, и преди поредното издание на Вечното дерби с ЦСКА, което ще се проведе в деня след Великден. /БГНЕС