Стоилов: Този отбор на Левски има потенциал да се бори за титлата догодина

Този отбор на Левски има потенциал да се бори за титлата догодина. Това заяви старши треньорът на „сините“ Станимир Стоилов на днешната си пресконференция преди домакинството на Ботев Враца от 23-ия кръг на Първа лига. Срещата на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата е утре, 11 март, от 17:30 часа.

„Иска да ми се е повлияла добре победата в предишния кръг, но надали критерият Хебър Пазарджик е голямо стъпало и мерило за Левски, така че утре нашият отбор ще има възможност да покаже добро ниво – имахме тотално преимущество в Пазарджик, заслужено спечелихме. Като ритъм и динамика от мача с Хебър не съм доволен, имаше други неща, които пречеха. Основното е да играем по-добре и по-добре. Засега, с изключение на Асен Митков, нямаме други играчи със сериозни травми, утре сутринта имаме тренировка и след това ще определим и групата за мача. Колкото до дузпата, ще решавам кой да я изпълни по време на мач, след това никога не виня футболистите. Това, че е вкарал два гола Рикардиньо, това му е задачата. Не е преимущество, за да изпълнява дузпа“, започна той.

Станимир Стоилов.

Тренираме всеки ден да ставаме по-добри, ако се натрупат поредица от мачове с победи, нормално е и самочувствието на играчите да се подобри, както и завършващия пас и завършващия удар. Трябва да тренираме добре, головете ще дойдат. Футболистите трябва да се абстрахират от обстановката и трябва да играят по най-добрия начин. Естествено, те са живи същества, следят медии и социални мрежи. Имаме над 6000 продадени карти, така че минимум толкова ще има утре на мача. Не, не не съм доволен от тренировъчния процес тази седмица заради терените най-вече, прекалено много пречат на футболистите. Подобряването на терените през април месец ще подобри и качеството на футболистите“, коментира той тренировъчния процес на клуба.

Мъри бе запитан и за изказването на мажоритарния собственик Наско Сираков, който на вчерашната си съвместна пресконференция заяви, че никога не е получавал огромни оферти за играчи на столичани. „Моята истина я казах в Дубай – имахме предложения за такива оферти, които бяха отказани в края на трансферния прозорец. Накрая имахме предложение, макар и неофициално, около 2 млн. и половина евро за наш футболист. Прецени се да не се продават играчи, защото се очакваше да се стигне до сделка с Юнайтед Груп. От тази гледна точка няма разминаване, беше продиктувано повече от това, че чакахме нови инвеститори в клуба. Колкото за споразумението с НАП, надявам се нашият спонсор Палмс Бет да изпълни ангажиментите си към държавата и да изпълни ангажиментите към мен и клуба за изплащане на заплатите, това ще осигури едно финансово спокойствие в бъдеще. Казах още на пристигането от Дубай, че имахме предложения за около 6 млн. евро за наши футболисти. Никога не съм лъгал, когато става въпрос за Левски. На този етап е важно Левски да запази пътя, по който върви, защото има много по-големи проблеми за решаване“.

Наставникът на „сините“ похвали и утрешния си съперник Ботев Враца за силните игри от началото на пролетния полусезон, в който състават спечели домакинствата си на ЦСКА 1948 и Славия. „Специално за втория полусезон може да изкажем само суперлативи за Ботев Враца – срещу ЦСКА 1948, Славия, Локомотив Пд, моите футболисти държа да бъдат изключително концентрирани и отдадени на мача. Да не си вкарват в главите, че ги чака лесен мач. Още повече отборът на Ботев Враца, който показа силна игра в изминалите срещи от пролетния полусезон. След като си победил отбори от първата шестица, тимът показва изключително израстване“.

Спортно-технически не съм имал проблем с никого, защото обикновено решенията са единни. Моята работа е да правя футболен бизнес, да създавам футболисти, които да носят сериозни финансови стимули – неслучайно преди година нямахме голямо предложение за наш играч, сега говорим за суми между 5-7 млн. евро. Поглеждайки сега и към националните отбори, и там имаме повече играчи, това е атестат за добрата работа в клуба. Футболът е бизнес. Аз смея да твърдя, че в моята работа съм създавал футболен бизнес. Не всеки, който работи в клуб, може да го изкара на печалба. На мен ми е лесно да си почивам. 13 години си почивах от интриги, уморих се от тези неща, върнах се, когато клубът вече нямаше накъде – привържениците са големият потенциал на клуба, включително и генералният спонсор. Заедно с тях изчистихме огромни задължения, трупани през годините. Сега не трябва да се разваля всичко добро. Ако трябва и със скандали, да се спаси положението с НАП. Левски трябва да бъде спасен по всякакъв възможен начин. На този етап няма никаква опасност – докато привържениците са на стадиона и подкрепят отбора, единствено ще работя за спасяването на клуба и спортно-техническата част“.

Мисля, че футболният бизнес в Левски има огромен потенциал – футболистите са прекалено млади. Левски търси футболисти с решими проблеми. Имаме достатъчно добра група, този отбор на Левски в следващите две години може спокойно да бъде в борбата за титлата. Трябва му малко увереност, малко самочувствие – естествено, ако има напускащи играчи, трябва да има и новодошли. Ако се запази отборът ни, не виждам причина да не сме в борбата за титлата. В Европа отпаднахме заради липса на малшанс, не защото сме били слаби. Победихме отбор като ПАОК. Привържениците искат да гледат футбол, който да ги радва. Футболният капитал е налице, фенският е налице, даже и аз да не съм в Левски, този отбор има потенциал да се бори догодина за титлата“, завърши Стоилов. /БГНЕС