Стойка Кръстева се класира за финала в категория до 51 кг в Токио

Стойка Кръстева достигна финала в категория до 51 кг на олимпийския боксов турнир в Токио, след като надви японката Цукими Намики с 5:0 съдийски гласа – 30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27.

Тя е първата наша боксьорка, която стига до олимпийски финал след 25-годишно чакане. За последно български боксьор стигна финал на Олимпийските игри в Атланта. Тогава Даниел Петров спечели златото в категория до 48 килограма, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) грабнаха сребърни отличия.

Кръстева (л) ще спори за златото с туркиня.

Българката надигра категорично представителката на домакините, като от самото начало контролираше двубоя. От своя страна, японката опита на няколко пъти да притесни нашата опитна състезателка, най-вече в края на втори рунд, но това не доведе до съществена промяна в съдийското решение след деветте минути – Кръстева стигна до спора за златния медал в категорията, където нейна съперничка ще бъде поставената под номер 1 в основната схема Бусе Чекироглу от Турция. Представителката на южната ни съседка постигна успех също с пълно единодушно съдийско решение над Сиао Хуан от Китайско Тайпе.

Мисля, че нещата се получават, в крайна сметка. Благодаря на моя треньор, който разучава перфектно противниците ми на ринга и в движение на мача коригира нещата, които не се получават. Може би ще го погледнем от положителната страна, мисля, че след като съм се завърнала с този уникален екип, се получават нещата. Притеснение преди всеки мач има, благодаря и на доктора, и на треньора, и на психолога, който денонощно е на разположение. Колкото до противничката, пак ще се доверя на 100% на треньора, който ще изгради стратегията и дано тя бъде успешна на финала“, каза нашата боксьорка.

Туркинята ми е позната, разменихме си по една победа, ще направим всичко възможно да изградим най-добрата стратегия. Стойка спазва всички указания, ще направим всичко да победим на финала. Днес тя се представи перфектно“, сподели личният й треньор Боби Георгиев. Кръстева ще играе за златото на 7 август, събота, от 8:15 часа българско време. /БГНЕС