Стойчо Стойчев: ГЕРБ и ПП със сигурност ще излъчат кабинет

"Предвид развитието на политическата ситуация последните дни, със сигурност ГЕРБ и ПП ще излъчат кабинет, защото са в кръгова отбрана срещу всички останали". Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. Стойчо Стойчев.

"В такава отбранителна позиция са заради Гешев, президента, отделно опозиционните партии и скандалите, които се състояха, така че най-логичното между двете коалиции е да съставят мнозинство, и да бъдат по-твърди срещу своите опоненти, защото в крайна сметка в България управляват парламенти, а не главен прокурор и президент", уточни още доц. Стойчо Стойчев и обясни, че двете партии са тези, които контролират протестния потенциал в България, така че не е налице някаква сериозна заплаха, която да ги събори, освен ако те самите - ГЕРБ и ПП, не решат да прекратят предсрочно мандата на правителството си.

Президентът Румен Радев бави обнародването на промените в НПК, с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор, смята политологът. "От гледна точка на Гешев това е малка победа, докато от страна на президента - не знам защо той се позиционира в едно поле, което става все по- непопулярно и от което той ще пострада от гледна точка на рейтинг. Това няма полза нито краткосрочно, нито дългосрочно", заяви още политологът и подчерта, че парламентът няма да даде имунитета на Борисов, така че Радев не може да бъде ефективен по никакъв начин в момента.

Доц. Стойчо Стойчев

"Взаимодействието между Радев и Гешев би довело до извеждане на преден план нови компромати, но както виждаме Борисов, Кирил Петков и Асен Василев са се дистанцирали от тях. Толкова неща се изляха по техен адрес, така че каквото и ново да се покаже, няма да има голям принос", смята още той.

Относно ролята на "Възраждане" и вчерашния скандал с ПП, от който последваха думите, че ако има правителство, то "Възраждане" ще активизират своите избиратели към протест", доцент Стойчо Стойчев коментира, че крайните екстремистки позиции не са способни на дълготрайни протести. "Такова нещо в България няма да видим скоро. Протестите в страната са на избирателите на ПП-ДБ, това са хора, които могат да ходят системно на площадите. "Възраждане", ДПС, БСП не са в състояние да произведат такъв тип протести", допълни още доц. Стойчо Стойчев. /БГНЕС