Стойчо Младенов: БФС закъсня много с оставката, некомпетентни са

"Те закъсняха много с това си действие, което все още не го виждаме - да подадат оставка, да напуснат, да се направи един нов конгрес и да се изберат компетентни личности и хора, които могат да управляват и да водят българския футбол към възход. Няма футболен човек, който да не желае това нещо". Това заяви в интервю за БГНЕС легендата на ЦСКА и българския футбол Стойчо Младенов във връзка със снощния кървав протест на футболните фенове срещу ръководството на БФС.

На въпрос как си обяснява това, че героите от САЩ '94 са се превърнали в едни от най-недолюбваните хора в българския футбол, Младенов отговори: "Обяснявам си го с некомпетентност. Аз съм винаги съм давал за пример как те постъпиха с треньорската гилдия. Това управление не направи абсолютно нищо за развитието на българските треньори. Българският треньор не е защитен, законът не го защитава".

"В края на краищата футболът е за феновете и след като обществото и фенове не са доволни от управлението, то неминуемо идва такъв момент, в който трябва да има промяна", допълни оперативният директор на ЦСКА 1948.

По темата за треньорите в България Младенов продължи: "Аз съм апелирал да се промени статута на българския треньор, защото българският треньор е човекът, който създава и усъвършенства състезателя, за да придобие нужните качества и да бъде полезен на футболните си клубове. Те с какво помогнаха на българския треньор? С абсолютно нищо, заробиха го, българският треньор стана една изтривалка. Всеки един собственик с лекота може да си оправдае неуспеха с треньора. Виждате каква е разликата между българския треньор и западноевропейския треньор. Един българин отива в чужбина и има коренно различен статут. Аз работих 90 процента от кариерата си като треньор в чужбина и знам много добре за какво става въпрос. Има и други български треньори, които работиха в чужбина, постигнаха успехи. Но там имаш силата, имаш нещото, което те защитава - договорът, законът".

Стойчо Младенов коментира и представянето на България срещу Унгария в дебюта на Илиан Илиев. "Не съм гледал, но при всички положения очаквах да има положителна промяна, защото един нов треньор повдига духа и има коренно различни виждания от предишния треньор. Илиан Илиев е един от успешните треньори. За мое съжаление и за съжаление на всички футболни хора последната минута се оказва отново нещастна, ние да си изравним с автогол, което е страшно неудачно. Представянето на момчетата не заслужава такъв резултат, но и този резултат е положителен. Винаги може по-добре и аз съм сигурен, че потенциалът на нашите футболисти е много по-голям и може да очакваме още по-добри игри и по-добри успехи". /БГНЕС