Стоев пред Вархеи: България е последователна, нужни са конкретни действия и гаранции за изпълнение на договора от РСМ

България запазва своята позиция по отношение на европейската интеграция на РС Македония, която произтича от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г. Това е заявил българският външен министър Светлан Стоев пред еврокомисаря по разширяването, предаде репортер на БГНЕС.

България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., подчерта още ръководителят на българската дипломация.

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи принципната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония.

По време на среща в МВнР с Вархеи, който е на работно посещение у нас, министър Стоев подчерта приемствеността в политиката на служебното правителство по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, произтичаща от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Външният ни министър запозна еврокомисаря с актуалните развития в двустранния диалог със Скопие, като изтъкна усилията, които българската страна полага за възстановяване на доверието на всички нива, както и с проведените през последните месеци по инициатива на България поредица експертни консултации между двете министерства на външните работи.

„България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни”, заяви Светлан Стоев. В същото време той подчерта, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Очакваме от Република Северна Македония да прояви политическа воля за преодоляване на различията. България от своя страна остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси. /БГНЕС