България няма да подкрепи започване на преговори на РСМ

България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция с РСМ . Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи.

Това съобщиха за БГНЕС от българското министерство на външните работи. Днес министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и и.д. ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас, като ги запозна с актуалните развития след изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември 2021 г., както и с приоритетни български позиции по теми от общия европейски дневен ред.

По отношение на началото на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония бяха подчертани усилията, които се полагат през последните месеци от българска страна да бъдат решени отворените въпроси със Скопие. В същото време продължава да няма какъвто и да било напредък по изпълнението на Договора за добросъседство, заяви министър Стоев. Той допълни, че българската страна все още очаква конкретни стъпки от съседите за изпълнение на поетите ангажименти, сред които за отказ от териториални и малцинствени претенции, преустановяване на езика на омразата срещу България, промяна на учебниците в Република Северна Македония при отчитане на нашата обща история, гарантиране на правата на гражданите с българско самосъзнание.

„Не виждаме напредък, защото няма политическа воля за решаване на тези въпроси“, каза още българският външен министър. На фона на тази картина България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция със Скопие. Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи. Министърът препотвърди последователната подкрепа на България за Албания, основана на собствените й заслуги.

На 14 декември тази година ще се състои последната за тази година среща на върха на ЕС в Брюксел. /БГНЕС