Стилияна Николова грабна сребро на обръч в първия ден в зала „Арена Армеец“

Стилияна Николова зарадва България още в откриващия ден на Световното първенство по художествена гимнастика, след като спечели сребърен медал във финала на обръч. Дебютантката ни на шампионат на планетата влезе с първа оценка в спора за разпределение на медалите и остана втора след финала, получавайки оценка от 33.400 точки.

Стилияна Николова.

Николова направи отлична композиция в квалификациите в поток D, за да получи първа оценка от 34.150. 17-годишната ни грация изпълни страхотно съчетанието си и във финала, където се нареди втора зад италианката София Рафаели, която бе отличена с оценка 34.850. С бронза се окичи представителката на Германия Даря Варфоломеев.

Така младата ни дебютантка откри по отличен начин участието ни на домашното световно първенство, въпреки че по-рано през деня стана ясно, че Боряна Калейн – една от фаворитките за световната титла, е аут от шампионата, след като вдигнала висока температура и вероятно страда от вирусна инфекция. След 21 години и медала на Симона Пейчева от Мадрид през 2001, страната ни отново има медал на обръч от Световно първенство.

Утре са изпълненията с бухалки и лента, а за класиране в първите 18, които ще започнат от нулата на финала за определяне на абсолютната световна шампионка, се вземат трите най-високи оценки на всяка гимнастичка. Квалификациите на двата уреда започват в 9:30 часа, а Николова е в поток D, който започва в 14:45 часа. /БГНЕС