Стево Пендаровски – евроатлантическият кандидат за президент

Кандидатът с най-голям шанс според анкетите да стане първи президент на Република Северна Македония е Стево Пендаровски. Неговата кандидатура беше издигната от управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и коалиционния му партньор Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.

През 2014 г. университетският преподавател Стево Пендаровски, с опит като съветник и председател на избирателната комисия, се изправи срещу Георге Иванов в президентската надпревара в Северна Македония и загуби.

Името му обаче изплува като човека, на когото управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) гласува доверие да опита отново.

Пендаровски не е „първолак“ в политиката. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност за наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. по този начин Пендаровски се свързва и с двете водещи партии - ВМРО-ДПМНЕ (с работата за Трайковски) и СДСМ (чрез работата за Цървенковски).

От 2008 до 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика и САЩ

На президентските избори през 2014 г. СДСМ издигна кандидатурата му за опонент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати от 2014 г.

Според различни коментари издигането на кандидатурата на Пендаровски в надпреварата за президентския пост е свързано с шанса му да привлече гласовете и на много македонци, и на достатъчно албанци едновременно. Въпросът обаче не опира само до етническа принадлежност - македонските албанци са сред най-големите привърженици на НАТО на Балканите, а Пендаровски е националният координатор за присъединяването на Северна Македония към Алианса. Сега и той, и коалицията в Скопие повтарят думите си отпреди пет години - те смятат изборите за президент, спечелени от Иванов (кандидат на ВМРО-ДПМНЕ), за измамни.

Преди това е главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след комисията заема същата длъжност за наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски, и заема поста между 2005 и 2009 г. Така той се свързва с двете водещи партии - ВМРО-ДПМНЕ (с работата за Трайковски) и СДСМ (чрез работата за Црвенковски).

Стево Пендаровски представи в началото на април осем проекта, които ще започнат да се реализират през първите осем месеца на мандата му, ако спечели изборите в неделя. По собствените му думи тези проекти отразяват неговите ключови ангажименти и стълбове на програмата.

Като първи проект той предвижда организирането на форум за безпартиен политически диалог.

„След години на конфликти и разделение на Македония е необходим междупартиен диалог по най-важните въпроси за гражданите. Президентът трябва да бъде глас на разума, баланс между политическите партии“, каза Пендаровски, добавяйки, че именно това е целта на този форум, който ще включва академичната и професионална общественост, бизнес общността, синдикатите и организациите на гражданското общество.

Директни срещи с гражданите, с предварително определен годишен календар на срещите, президентски център за непрекъснато политическо образование, който ще бъде различен от сегашното училище за млади лидери на Георги Иванов, стипендиантска програма, годишна конференция за научно-техническия прогрес, жените в политиката и президент на всички граждани са проектите, върху които ще се фокусира Пендаровски.

Кандитатът на СДСМ/ДСИ подготвя назначаването на специален съветник по въпросите на равенството между половете и ще насърчи участието на жените в политиката. Той подчерта ще подкрепи ангажимента за задължително участие на най-малко 50% жени в избирателните листи на парламентарни и местни избори.

Кабинетът на президента, отбелязва Пендаровски, ще отразява мултикултурния характер на обществото.

„Аз ще бъда президент, ще бъда на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм“, каза Пендаровски.

След като доста време беше национален координатор за присъединяването на Македония към НАТО, наскоро Пендаровски заяви, че през 2020 г. Скопие вече ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс. /БГНЕС