Стефанов: Бербатов и Порточанов не са достойни за президенти на БФС

"От сега предложените кандидати до момента - нито един. Нито Порточанов, нито Бербатов, нито този на Марица смятам, че са достойни за този пост. Трябват знаещи и можещи хора, но не такива са се къпали в Англия и такива дето са лапали от Нефтохима", обяви президентът на Славия и член на Изпълкома на БФС Венцеслав Стефанов по повод предстоящите избори за нов президент на футболната централа, предаде репортер на БГНЕС.

Стефанов ще даде свое предложение за президент на БФС

Стефанов разкри, че има свой фаворит за поста, но ще разкрие името му при наближаването на датата за конгреса. "Трябват си хора, които са наясно с футбола, знаят за какво става въпрос, хора, които могат да казват не. Бъдещият президент на Футболния съюз трябва да има сериозни познания по темата за футбола, защото неговата основна задача ще бъде работата с националните отбори и контактите с европейската централа, лобирането, създаването на атмосфера, която да бъде подходяща за развитието на националните отбори. Вътрешното първенство постепенно трябва да премине под егидата на Професионалната лига и няколко човека, за да има взаимен контрол, да съгласуват и да се провежда вътрешното първенство, заедно с телевизията. Сега в момента е като орел, рак и щука", коментира той.

Президентът на Славия счита, че няма смисъл да се провеждат два конгреса в рамките на малко повече от половин година. "Ако бъде конгрес, да бъде за пълен мандат, ако ще бъдат два конгреса, това е безсмислено, безсмислено харчене на пари, още един милион, който, вместо да се даде за правене на игрища, терени за децата, топки, да седим някъде затворени в някакви зали. Харченето на пари е лесно за някои хора, които не дават собствени пари. Ако има някакви средства, които идват, те трябва строго да бъдат регламентирани, да се изисква строга финансова дисциплина. Този, който аз ще предложа, ако, дай Боже, стане, докато имам някаква възможност, ще искам да мога виждам как се харчат парите, които трябва да отиват за аматьорите и за децата, защото най-много се приказва за това, а най-малко се прави. Сега може би шест месеца огромен натиск имаме, за да не се подпише едно споразумение с Министерството на спорта, което Павел Колев беше съсипал едни пари. Подписахме го, за да отпуснат парите към български футбол - 1,5 милиона, защото 50-60 аматьорски клуба не бяха получили никакви пари, но има хора, които това не ги интересува", каза Стефанов.

Венцеслав Стефанов заяви, че трябва да се даде шанс на родните играчи и децата, за да тръгне спортът ни нагоре. Босът на "белите" е учуден, че селекционерът на България Ясен Петров е дал шанс на играчи, които въобще не го заслужават. "Когато се разбиха училищните първенства, кварталните, селските, на улицата се играеше футбол. Дойде демокрацията и всичко отиде по дяволите. И после търсим вината в този президент, в този ръководител, не може да стане. Една пирамида се гради отдолу нагоре. Нямаш ли по селата, по кварталите, по училищата, не се ли върне тази искра да започнат децата да се занимават със спорт... Всеки кмет може да отдели да се направи едно квартално игрище, футболният съюз да дава топки, мрежи и такива неща. Вместо да се седят само на компютрите и да играят тик-ток, гледам и моите внучки са там. Да излязат, да спортуват, да поритат, да играят волейбол, баскетбол. Едно време имаше народна топка, дама, обаче децата бяха на улицата. Сега нашето поколение започна да расте в кувьози, в скафандри. Няма тази дисциплина, този ред, който имаше преди. Аз съм съвременник, очевидец на това нещо и мога чистосърдечно да заявя, че масовият спорт преди години роди това талантливо поколение", каза Стефанов.

"Би трябвало да се погледне към младите футболисти, които имат качества и бъдеще, но това вече е решение на бъдеще. Аз лично смятам, че е пренебрегнал много качествени футболисти и ако го видя, ще му го кажа в очите. Не искам да звучи, че затова, че няма от Славия в националния отбор, така е преценил, така е решил. За мен между Ради Кирилов и Шивача разликата е между Лом и Лондон", допълни той. /БГНЕС