Стефан Стефанов: Данъците на "Младост" да се харчат за района

Несправедливото разпределение на средства по районните администрации е основният проблем, който пречи за развитието и разрешаването на казусите в кварталите на града. Това каза пред БГНЕС главният архитект на района и кандидат за кмет на „Младост” Стефан Стефанов.

„Проблемът на „Младост” е един единствен. За да имаме тротоари, паркинги, реновирани детски градини, за да имаме всичко, което ни е необходимо, а именно една естетическа среда, трябва да принудим голямата община и общинският съвет да не се държи с „Младост” като с една голяма дойна крава, а да погледне на района като на един равностоен партньор. Районите са 24, но единствено „Младост” е този, който дава най-много от всички в хазната. „Младост” генерира най-много пари в общинския бюджет, но за съжаление тези пари само се взимат и в района се

връщат най-малко пари от всеки друг район. Обидно е най-големият донор на общински бюджет, какъвто е „Младост”, да получава най-малко. Това е геноцид към гражданите на квартала. Моментът в който значителна част от парите, дадени като данъци започнат да се връщат към района, казусите, които имаме като проблеми ще се решат с много работа и труд от наша страна”, посочи Стефанов и поясни, че получените средства от „Младост” съставляват над 14% от годишния бюджет на Столичната община, което в цифри е над 250 млн.

„За един четиригодишен мандат, ние даваме над 1 млрд. лв., а бюджетът, с който разполагаме, възлиза на няколко милиона на година”, уточни Стефанов.

Според него премахването на несправедливото разпределение на средства по районите ще спомогне за решаването на проблемите в „Младост”, които са свързани с липсващи тротоари, паркинги, зелени площи. Стефанов каза, че иска да изгради и един нов парк с мащабите на Южния парк, да направи привлекателни междублоковите пространства, както и да изгради нови училища и детски градини.

„Имаме нужда и от втора детска кухня, защото „Младост” е огромен район и сега ние разполагаме само с една”, разкри кандидатът за кмет на района.

Стефанов посочи, че до края на мандата си може да разкрие над 500 нови паркоместа, като това ще се случи на два етапа.

„Паркинги могат да бъдат направени на две вълни. Първата вълна ще позволи изграждането на временни паркинги в урегулирани имоти, върху които все още не е направено, заложеното в ПУП градоустройство. Това ще може да се случи в рамките на първите 2 години, ако бъде избран за кмет. През това време ще проектираме постоянните паркинги, които имаме по ПУП, и ще изчистваме проблемите, свързани със собствеността. Имаме много места, които са предвидени за изграждане на подземни и наземни паркинги. След 2 години ще започнем тяхното изграждане. Това означава, че до четири години в „Младост” ще бъдат разкрити над 500 нови паркоместа, които в момента липсват”, заяви той.

Стефанов добави още, че ако бъде избран за кмет в рамките на първите два месеца от встъпването си в длъжност ще излезе с програма с конкретни цели и задачи, за да могат гражданите да следят как тя се изпълнява и да могат да упражняват контрол. /БГНЕС