Стефан Янев: ТЕЦ „Марица Изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност

ТЕЦ „Марица Изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев в село Средно Градище.

"Не можем да спрем централата, тя играе ролята на балансираща мощност, ако има проблем в другите, тя подсигурява", добави Янев, цитиран от бТВ.

„Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи", коментира още той. По думите му за две седмици или за два месеца не може да се намери решение.

„Въпрос е и на битови и промишлени потребители, всички да са еднакво доволни, те може да не са популярни решение, но това е начин на взаимодействие. Ще има заповед, централата ще работи с минимална мощност. Заповедта ще е оповестена най-късно в понеделник”, допълни още служебният премиер и добави, че ще се търси решение в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Трябва да се види как се как да се оздрави състоянието на централата и ако се наложи закриването в годините напред – да е планово и с подготовка", каза още той и подчерта, че е необходимо работниците да бъдат преквалифицирани.

Служебният премиер обяви, че след разговори с финансовия министър тази сутрин, е разбрал че има приходи в бюджета и тенденцията е положителна. /БГНЕС