Стефан Янев: Стремим се да покажем нов тип управление

Държавата зависи от хората. Стремим се да покажем нов тип управление – че харченето на парите трябва да става отчетно. Обикновеният човек е този, който задава дневния ред. Хората искат да видят държава, отворена и към хората, и към бизнеса. Ние не търсим реваншизъм, сменяме служителите, които не работят компетентно и в интерес на хората.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR служебният министър-председател Стефан Янев.

Той съобщи, че до края на следващата седмица ще бъде готова основната рамка на Плана за устойчивост и развитие. След това той ще бъде представен на обществено обсъждане.

Във връзка с организацията на вота на 11 юли и твърденията за саботаж, Янев коментира: Винаги е възможен саботаж, за първи път използваме толкова много машини в страната и извън страната. Кой има интерес да говори за саботаж – дали не са точно тези хора, които се занимават с купен вот и корпоративен вот. Да се надяваме, че това ще бъде преодоляно.

В понеделник ЦИК ще направи обществен отчет по отношение на проверката на машините, за да бъдат те сигурни, каза още Янев във връзка с твърдения за манипулация.

Той коментира утвърдените от КЕВР днес нови цени за ток и парна, които са значително по-високи.

Тези цени регулярно се променят в една или друга посока. За съжаление, в повечето случаи цените вървят нагоре. Цената на тока за бита се сформира от много фактори, които отчитат и пазарните условия, състоянието на нашата енергетика. Нашата енергетика, бидейки на общия европейски пазар, не може да не се съобразява с борсовите цени на електричеството. Неочакваното е в детайлите - с колко, коментира Янев.

Премиерът е на мнение, че "Мариците" са проблем, който в последните 15 години не се решава – умишлено или неумишлено. За цялата ни енергийна система трябва да бъде изработена дългосрочна стратегия, убеден е той. Трябва да сме наясно как искаме да се получи този енергиен микс и да намерим предвидимост за бизнеса. А в контекста на "зелената сделка" перспективите за "Мариците" не били добри.

Ние не наследихме такава стратегия. Едва ли ще може да направим такава стратегия, но ще може да поставим дебата за развитие на ядрената енергия, дебата за използването на газа за междинно гориво и какво е бъдещото развитие на водорода, коментира още Янев.

Според него българското общество все още не получава ясна картина какво се случва с АЕЦ „Белене”. Случващото се там е картина на това, че не е имало устойчива държавна политика, каза Янев. /БГНЕС