Стефан Янев: Държавата направи всичко възможно за "Вера Су"

България няма свои представители на борда на кораба, и отказът на капитана и екипажа да напуснат кораба означава, че те имат надежда той да бъде спасен. Това каза служебният премиер Стефан Янев пред БНТ.

Чувам, че се дискутира, че реакцията на държавата се била забавила. В първите дни, в които корабът заседна, се водиха разговори със собственика и застрахователя, и на третия ден държавата разбира, че трябва да се предприемат екстрени мерки. МТИТС задейства стоите структури и започна борба с нищото: Морска администрация се занимава само със себе си, има липса на законодателна база, на правила, и МТИТС в разстояние на няколко дни търсеше решение в интерес на международното право и на националното. Нищо не стана, държавата успя да изтегли корабното гориво - най-сериозният замърсяващ агент на кораба. А товарът - за него ни е съобщено, че не е опасен, има разлив, но не е опасен товар. Нашата най-голяма грижа беше с горивото, и всички усилия по отношение на здравето на хората е направено. Има и въжена стълба за екипажа - когато искат, могат да се евакуират на брега.

Решение на капитана е да не се евакуират, явно счита, че има надежда за кораба.

Задействан е план с международни компании по спасяване на корабни аварии, които работят по казуса. Ключовият въпрос е дали времето ще позволи. От брега е невъзможно да се помага на такъв тип кораб. Факторът, който влияе на операцията, е състоянието на морето, допълни премиерът.

Свършили сме няколко неща: самото министерство на транспорта и други структури сформира още в началото на седмицата кризисен щаб, който комуникира с чужди фирми начини за помощ.

Разходите за операцията ще бъдат поети от държавата, и когато корабът бъде изтеглен, ще бъде задържан. После разходите ще бъдат търсени от застрахователя на кораба./БГНЕС