Стартира 150-то юбилейно издание на Бритиш Оупън

150-то юбилейно издание на Мейджъра по голф Бритиш Оупън започна на игрището в Сейнт Андрюс тази сутрин, като организаторите искат да останат фокусирани върху историческия турнир независимо от продължаващите дискусии, предизвикани от новите LIV Голф серии.

Представителят на домакините Томи Флийтууд.

Редица големи имена, които се присъединиха към новия тур, подкрепен финансово от Саудитска Арабия, участват тази седмица на Оупъна, след като организаторите решиха да не ги наказват със забрана за участие, подобно на колегите им от ПГА Тура и ДП Световния тур. Бившите шампиони в надпреварата Фил Микелсън, Брукс Кепка, Дъстин Джонсън и Серхио Гарсия са сред членовете на LIV, които са в Сейнт Андрюс, и успех за един от тях през уикенда няма да намали напрежението в спорта.

Сред претендентитеза триумф, освен действащия шампион Колин Морикава, са Рори МакИлрой и номер 1 в света Скоти Шефлър, който спечели Мастърса по-рано през годината. МакИлрой грабна победата на турнира през 2014 и изглежда с най-добри шансове за успех сред европейците, заедно с шампиона на Ю Ес Оупън Мат Фицпатрик. Дълъг списък от американски кандидати за трофея е воден от Шефлър, който започва в 15:26 часа българско време в първия кръг днес в група заедно с Хоакин Ниман и Тайрел Хатън. МакИлрой, междувременно, е заедно с шампиона Морикава и Ксандър Шауфеле, първенецът от Токио, който спечели Скотиш Оупън миналата седмица. В 16:59 часа часа наше време участието си стартира и легендата Тайгър Уудс, който е в група заедно с Фицпатрик и Макс Хома.

Оупънът очаква рекорден брой посещаемост за седмицата от общо 290 000 души, което означава, че местата около игрището ще бъдат препълнени за първото издание след ограниченията поради пандемията от коронавирус. Игрището ще приеме турнира за 30-и път и първи след титлата на Зак Джонсън през 2015, спечелил след като лошото време отложи завършека за понеделник. Шотландецът Пол Лоури, шампион от 1999, имаше честта да направи откриващия удар в спокойното, но хладно време в 08:35 часа б.в. тази сутрин. /БГНЕС