Стартира 135-то издание на Уимбълдън

В понеделник, 27 юни, започва 135-то издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Надпреварата от Големия шлем ще продължи две седмици и ще приключи на 10 юли, когато е финалът на сингъл при мъжете. Действащ шампион е Новак Джокович, докато при дамите с короната миналата година ликува Ашли Барти, която по-рано през 2022 прекрати кариерата си, а това гарантира и нова шампионка в женската схема.

Надал спечели първите два турнира от Големия шлем за годината

Тазгодишното издание на Ол Ингланд Клъб бе изпълнено с противоречие преди старта на турнира. Великобритания взе решение да накаже тенисистите от Русия и Беларус при мъжете и жените заради руската инвазия на Украйна, като им забрани да участват в надпреварата. От това пострадаха редица именити тенисисти, сред които и световният номер 1 при мъжете Даниил Медведев, а аут са още Андрей Рубльов, Карен Хачанов и Аслан Карацев. При жените най-голямата „жертва“ бе представителката на Беларус Арина Сабаленка, намираща се на шесто място в световната ранглиста. Впоследствие ATP и WTA пък решиха турнирът в Лондон да не носи точки за ранглистата – решение, което очаквано бе прието с недоволство от някои тенисисти, сред които миналогодишният финалист при мъжете Матео Беретини, който пристига в турнира в серия от две поредни титли на трева в Щутгарт и Куинс.

Италианецът отстъпи в спора за трофея на Джокович, който е поставен под номер 1 в мъжката схема на сингъл. Джокера е устремен към седма титла и ще се опита да съкрати изоставането си от големия съперник на корта Рафаел Надал, който триумфира по-рано през годината в Австралия и Франция, за да се откъсне пред него и Роджър Федерер с две титли разлика от Шлема. Испанецът е втори в схемата, така че може най-рано да играе със сърбина чак на финала. Джокович отново бе категоричен в позицията си относно ваксината срещу коронавирус и призна, че на този етап няма да участва на последния за годината турнир от Шлема в Ню Йорк поради изискванията за Ковид-19 ваксина. 20-кратният шампион в Големия шлем и осемкратен в Уимбълдън Федерер няма да играе на един от любимите си турнири за първи път от дебюта си в надпреварата през 1999. При мъжете има още една голяма липса – Александър Зверев. Вторият в света от Германия пропуска турнира заради изкълчения глезен в полуфиналите на Ролан Гарос срещу Надал. Джокович открива срещу корееца Сонво Квон, като може да се изправи срещу суперталанта Карлос Алкарас в четвъртфиналите. Надал започва с аржентинеца Франсиско Черундоло.

Серина Уилямс се завръща на корта след година отсъствие

При дамите, голямото предизвикателство ще бъде пред конкуренцията на световната номер 1 Ига Швьонтек, която е в страховита серия от победи и титли, печелейки последователно в Доха, Индиан Уелс, Маями, Щутгарт, Рим и Ролан Гарос. Полякинята стартира кампанията си за първа титла от Шлема в Лондон срещу квалификантката от Хърватия Жана Фет, а на осминафиналите може да играе с бившата шампионка от Откритото на Франция Барбора Крейчикова, 13-а в схемата. Втората поставена Анет Контавейт от Естония има за съперничка Бернарда Пера от САЩ. Безспорно огромно внимание приковава и завръщането на Серина Уилямс. 40-годишната американка получи „уайлд кард“ за един от любимите си турнири, след като именно там миналата година тя се отказа още в първи кръг заради контузия срещу беларускинята Аляксандра Саснович. Серина продължава да гони рекордьорката по титли от Шлема при дамите Маргарет Корт и ще се опита да я изравни с осми трофей от надпреварата. Първата й опонентка на корта ще бъде Хармони Тан от Франция. Още в трети кръг тя може да се изправи срещу миналогодишната финалистка Каролина Плишкова от Чехия.

Българското участие включва първите ни ракети при мъжете и жените съответно Григор Димитров и Виктория Томова. Григор се изправя срещу американеца Стив Джонсън, а срещата между двамата е четвърта в програмата на Корт номер 12 и се очаква да започне утре не преди 18:00 часа българско време. Григор и Джонсън имат седем мача помежду си, като българинът води с 5-2 в преките сблъсъци. Последният е през 2019, когато нашият тенисист печели в Лос Кабос в три сета. Двамата имат и две срещи на Ол Ингланд Клъб, като са си разменили по един успех – Димитров печели през 2015, а година по-късно американецът взима реванш. Победителят ще се изправи срещу участващия с „уайлд кард“ Райън Пенистън от Великобритания или швейцареца Хенри Лааксонен. Вики ще играе с Дария Савил, която е под номер 96 в световната ранглиста. Мачът между българката и австралийката е също четвърти, но в програмата на Корт номер 8, като се очаква да стартира отново в понеделник не преди 18:30 часа българско време. Томова има един-единствен двубой срещу Савил, спечелен с убедителното 6-3, 6-1. При успех над австралийката, която участва с „уайлд кард“, нашето момиче ще играе във втори кръг на Уимбълдън със спечелилата срещата между петата в схемата Мария Сакари и квалификантката Зо Хайвс.

Общият награден фонд на Откритото първенство на Великобритания по тенис тази година е рекордните 40 350 000 паунда, с 15.23% повече от 2021, като за първи път победителите при мъжете и жените ще си тръгнат с чекове от по 2 млн. паунда всеки – финалистите ще приберат по 1 050 000, полуфиналистите над 500 000 паунда, а достигналите до последните осем в надпреварите на сингъл – по 310 000 паунда. /БГНЕС