Изборният ден из страната започна - къде нормално, къде не

Започна изборният ден в цялата страна - къде нормално, къде с проблеми при машините. Днес България избира новото 46-то Народно събрание, предават репортерите и кореспондентите на БГНЕС.

В столицата изборният ден започна в 7.00 часа. Още преди секциите да отворят имаше чакащи хора, които искат да гласуват. Заради очакваното горещо време днес, по-голямата активност ще е в часовете до обяд и късния следобед. Традиционно след 17 часа активността се увеличава.

ЦИК ще даде първата си пресконференция днес едва в 14 часа.

От комисията съобщиха вече и за първите затруднения с машинния вот.

Имаме информация от 25 и 26 район в София, Варна и Бургас, където две или три машини имат технически проблем, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Установява се от какъв характер е проблемът и дали ще може да се продължи гласуването с тези машини или ЦИК ще реши за хартиено гласуване.

Снимка от Благоевград

Из страната

В Трето училище в Благоевград са разположени 10 секции, едната за хора с увреждания. 28-а секция отвори в 6.50 ч., нямаше неявили се членове на секционната комисия.

Председателят на секцията Борислава Делинска пусна машината, в секцията гласуват 614 души, първият явил се пусна своя глас към 7.10 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от най-големия град в Югозапада.

В Първа РИК-Благоевград има 560 секционни комисии, 18 от тях подвижни. Машинно се гласува в 446 секции, а в 114 с хартиени бюлетини. В 339 от секциите са гласува с една машина, а с две в 85.

Общият брой на гласоподаватели по избирателни списъци в областта е 316 437, като само 9 725 от тях ще гласуват с хартиени бюлетини. Броят на отпечатаните бюлетини е 318 000.

В Русе към 8.20 часа всички изборни секции са отворени, няма проблеми с машините за гласуване.

По време на днешния парламентарен вот 204 141 души от региона могат да упражнят правото си на глас в общо 337 секции в област Русе. Това означава, че пълнолетните граждани в региона, имащи право на вот, са с 354 по-малко спрямо предходните парламентарни избори от 4 април тази година. Най-голяма е разликата в община Русе – 290 човека по-малко могат да гласуват.

В две общини от областта пък се е увеличил броя на гласоподавателите. Става дума за Ветово и Сливо поле, където имащите право на вот са съответно със 114 и 8 повече.

В крайна сметка към днешна дата най-много са избирателите в община Русе – 144 985, а най-малко в Ценово – 4597. В община Ветово 12 309 души могат да упражнят правото си на вот в днешния ден, в Бяла – 11 683, в Сливо поле – 10 242, в Две могили – 7 770, в Иваново – 7 586, а в Борово – 4969.

Кореспондентът на БГНЕС от Пловдив предаде, че една машина в една от секциите в е блокирала, пред секцията чакат 20 души, за да се отстрани проблема. До момента над 20 души са упражнили правото на глас.

473 са избирателните секции в града под тепетата.

Точно в 7.00 часа започна и изборният ден в Стара Загора без нарушения, но с проблем в 13-то основно училище. Първата активност за общината ще бъде съобщена около 11 часа.

Председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова съобщи, че има над 20 сигнала за проблеми с машините в секции.

Техниците, определени от фирмата "Сиела Норма" вече са уведомени и работят по отстраняване на проблемите, допълни Крумова пред радио Стара Загора. Най-сериозна е ситуацията в секция 114 в 13-то ОУ „Паисий Хилендарски“ в квартал „Казански“, където изборния ден изобщо не стартира заради проблеми със софтуера на машината, обясни Теодора Крумова.

139 985 старозагорци имат право днес да упражнят своя вот в една от общо 208-те секции на територията на общината като в града - 149, и в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, а 1 e подвижната избирателна кутия.

Във Видин и Шумен също нормално започна изборният ден. Във Видин само трима членове на СИК не са се явили, а в Шумен - двама. В Шумен нямаше проблеми сутринта с машините.


Парламентарните избори са предсрочни, провеждат за втори път тази година, а до тях се стигна след като предходното 45-о Народното събрание не успя да сформира мнозинство, което да излъчи правителство.

За доверието на избирателите се състезават общо 23 партии и коалиции, а за първи път в страната ни гласуването в големите секции с над 300 избиратели ще се осъществява само и единствено машинно. Възможност за вот с хартиена бюлетина също ще има, но това ще се допуска единствено при неразрешим технически проблем или форсмажорни обстоятелства. В малките секции гласуването на хартия остава.

Технически устройства ще има в общо 9401 секции в България и 273 в чужбина. По две машини заради по-големия брой гласоподаватели ще бъдат поставени в 1115 секции у нас и в 148 зад граница.

Изборният ден завършва в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21.00 часа.