Star gazete: Ако Гърция рискува война, ще загуби острови и Западна Тракия

„Островите не могат да имат право на континенталния шелф. Следователно няма какво да се обсъжда за Източното Средиземноморие. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите й, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й". Това заяви пенсионираният полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай.

Остава неясно в каква посока ще се развие напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, пише турският в. Star gazette. Докато Европейският съюз и Съединените щати предприемат инициативи за намаляване на напрежението, Гърция прави провокации една след друга. По-специално, като стартира четиристранни военни учения в региона, заедно с Франция, Италия и Кипър, Гърция затръшва вратите на дипломацията една след друга. Според пенсионирания полковник и експерт по сигурността Юнал Атабай, който коментира събитията в интервю за „Йени Шафак”, Турция и Гърция нямат какво да обсъждат в Източното Средиземноморие. „Гърция няма права в региона“ Обръщайки внимание на факта, че Гърция се опитва да получи континентален шелф чрез островите, Атабай отбеляза: „Гърция няма права в Източното Средиземноморие. В този регион тя няма морска юрисдикция, континентален шелф. Според конвенцията за морското право островите нямат право на континентален шелф. Те твърдят, че островите Крит, Карпатос, Родос имат континентален шелф. Но тъй като това не е така, няма предмет за преговори с Турция. "

"Гърция иска да се възползва от напрежението" Експертът припомни, че за да разреши проблема в Източното Средиземноморие, Турция призовава крайбрежните страни на Средиземноморието да преговарят: „Турция предложи да седне на масата за преговори за справедливо обсъждане на проблемите. Но това е отделен въпрос. Гърция прилага агресивна доктрина. Постоянно създавайки напрежение, те го натрупват и след това правят крачка назад или го довеждат до точката, в която могат да се водят преговори. Кажете, мога ли да се възползвам от международната обстановка, за да грабна парче от тук?

"Ако Атина ще воюва, те ще претърпят тежки загуби" Гърция се опитва да спечели предимства чрез ескалация на напрежението, но в случай на война Атина ще понесе големи загуби, отбеляза Атабай. „След придобиването на независимост през 1832 година Гърция не е завладяла нито една от своите придобити територии чрез война. Всичките ги е получила на масата на преговорите и след като вече свикна с това не иска да се откаже от този навик. Ако Гърция обаче създаде фактическа ситуация, която нарушава правата на Турция, Анкара ще бъде готова да започне война. Турция е привърженик на обсъждането на проблеми чрез преговори, но Гърция иска да говори само за изключителната икономическа зона и континенталния шелф. Междувременно проблемите между Турция и Гърция не се изчерпват само с това. Във време, когато островите трябва да останат демилитаризирани, Гърция ги въоръжи. Заплашителните опити за разширяване на териториалните води от 6 на 12 мили продължават. Гърция все още използва 10 мили въздушно пространство, когато то трябва да бъде 6 мили. Турция призовава за обсъждане на всички проблеми без предварителни условия, но тук Гърция не прави компромиси. Турция, ако бъдат засегнати правата и интересите й, ако е необходимо, може да си позволи война, но Гърция ще загуби. Тя ще загуби повечето острови, а Западна Тракия също ще се изплъзне от ръцете й." /БГНЕС