Стачка в белгийските железници

Заради стачката на профсъюза на железничарите белгийските железници ще трябва да се справят с искането на правителството за повече средства.

В сряда ще се движи само един от всеки четири влака и въпреки че стачката приключва в 22:00 ч., движението "ще бъде нарушено до края на деня", предупреждава белгийската национална железопътна компания (SNCB) на своя уебсайт.

Според медиите движението на влаковете ще бъде напълно преустановено поради липса на работници в провинциите Намюр (център) и Люксембург (юг).

Стачката, която е планирана да започне в 22:00 ч. (20:00 ч. по Гринуич) във вторник и ще продължи 24 часа, се провежда в разгара на преговорите във федералното правителство за следващия държавен бюджет. Тези дискусии ще се съсредоточат и върху разпределението на инвестициите за железниците.

Железопътните работници в Белгия редовно се оплакват от влошаване на условията на труд. "И досега правителството не е предоставило никаква бюджетна гаранция" за подобряването им, пише в изявлението на техния Общ синдикален фронт.

"Единственият отговор, който получихме, се ограничава до декларация за намерение относно влизането в сила на 1 януари на договорите за (управление) на SNCB и Infrabel", компанията, която управлява железопътната инфраструктура, допълват синдикатите CGSP, SLFP и CSC-Transcom.

От своя страна правителството, ръководено от фламандския либерал Александър Де Кроо, обеща отговори на исканията на железничарите до средата на октомври./БГНЕС, АФП

Брюксел / Белгия