Срещата Русия-НАТО: Тежки преговори с големи различия

Русия и НАТО имат интерес да възобновяват дейността на мисиите си в Москва и Брюксел, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата в Брюксел.

Коментирайки дипломатическия спор между Русия и блока, който избухна в края на миналата година, след като НАТО отне акредитацията на осем служители на руската мисия към алианса, което накара Москва да преустанови дейността на информационния офис на блока в руската столица, Столтенберг заяви, че има взаимен интерес от възстановяването на работата на тези офиси.

„НАТО е заинтересована от възстановяването на работата на мисията си в Москва, както и от руското дипломатическо присъствие в централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел“, каза той.

"Днес Русия повдигна предложението, което публикува през декември и което има за цел да отговори на опасенията ѝ за сигурността; те включват искания да се спре приемането на нови членове в НАТО и да се изтеглят силите от източните съюзници. Съюзниците от своя страна потвърдиха политиката на отворени врати на НАТО и правото на всяка страна да избира сама своите договорености за сигурност. Съюзниците ясно заявиха, че няма да се откажат от способността си да се защитават и отбраняват взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на алианса", заяви Столтенберг.

"Между съюзниците от НАТО и Русия има значителни различия по тези въпроси и няма да е лесно да се преодолеят различията. Но е положителен знак, че всички съюзници от НАТО и Русия седнаха на една маса", каза Столтенберг.

Той също така посочи, че блокът е призовал Русия да "изтегли силите си" от Грузия, Молдова и Украйна.

Съюзниците от НАТО са готови да се срещнат отново с представители на Русия, за да проведат по-задълбочени разговори, да представят определени предложения и да се опитат да постигнат конструктивни резултати, каза още той. „Що се отнася до ангажираността, съюзниците от НАТО се интересуват от намирането на възможности за развитие на граждански и военни канали за комуникация, както и от възможността за възстановяване на мисиите ни в Москва и Брюксел", каза той.

Ръководителят на алианса засегна и въпроса с Либия, като заяви: „Войната в Либия беше инициатива на ЕС, а не на НАТО, и алиансът действаше в рамките на мандата на ООН“.

Русия и НАТО се споразумяха да проведат поредица от срещи, за да се договорят за взаимни ограничения на ракетното въоръжение в Европа.

"Готови сме да насрочим поредица от срещи по различни теми, включително ограниченията на ракетните оръжия в Европа. Руската страна даде ясно да се разбере, че не е готова да насрочи среща днес, но аз приветствам готовността за диалог", каза той.

„НАТО и Русия възнамеряват да проведат нови срещи за подобряване на прозрачността на ученията, киберсигурността и контрола на въоръженията“, каза Столтенберг.

Според него НАТО е готова да обсъжда с Русия всички видове контрол на въоръженията, но няма да прави компромиси с основните принципи на сигурността.

По време на заседанието на Съвета НАТО-Русия в ключов за европейската сигурност момент се проведе нелека дискусия, като между страните останаха сериозни различия.

"Това не беше лесна дискусия в ключов момент за европейската сигурност, но това направи срещата още по-важна. Беше проведен много сериозен и пряк обмен на мнения по ситуацията в Украйна и въпросите на европейската сигурност. Съществуват значителни разногласия между Русия и НАТО по тези въпроси", каза той.

По време на срещата на Съвета на Европа Русия призова НАТО да откаже да приеме Украйна, а алиансът отговори с отказ да направи компромис по отношение на разширяването. Столтенберг заяви, че само Украйна и 30 държави от НАТО могат да решат дали страната да стане член на алианса, а Русия няма право на вето.

Столтенберг заяви, че членовете на НАТО няма да пестят усилия, за да намерят политически решения.

"Съюзниците от НАТО подчертаха, че няма да пестят усилия за намиране на политически решения. Приветствам и двустранните консултации между САЩ и Русия, както и утрешната среща на ОССЕ. Това са възможности за конструктивен ангажимент в интерес на европейската сигурност, които не бива да се пропускат", каза той.

Столтенберг заяви, че НАТО смята за невярно твърдението, че разширяването е агресивен акт, защото то разпространява демокрацията.

"Украйна като суверенна държава има право на самозащита. Украйна не е заплаха за Русия", каза той. "Русия е агресорът. Русия е тази, която е използвала и продължава да използва сила срещу Украйна", заключи Столтенберг. /БГНЕС

Брюксел / Белгия