Напредък в преговорите Прищина-Белград, публикуван е планът на ЕС

Лидерите на Сърбия и Косово устояха на нарастващия международен натиск да започнат да изпълняват европейския мирен план, като преговорите в Брюксел отново се разпаднаха без ясен пробив, предаде АФП.

След като бе домакин на среща с министър-председателя на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че вече ще бъде публикуван плана за нормализиране на отношенията между двете страни.

Той се надява, че това ще насочи вниманието към разрешаването на четвъртвековния спор преди следващия кръг от преговори в средата на март.

"Днес беше постигнат напредък и аз приветствам страните за тяхната ангажираност", каза Борел.

Той се яви пред репортерите сам, без лидерите на Косово и Сърбия, и не отговори на никакви въпроси.

"В същото време е необходима още работа, за да се гарантира, че това, което беше прието днес от страните, ще бъде изпълнено", каза той и обеща, че пратеникът на ЕС Мирослав Лайчак ще продължи "совалковата дипломация" между Белград и Прищина през следващите седмици.

Още преди последните разговори високопоставен европейски дипломат заяви, че страните вече са приели непубликувания тогава европейски план и че срещата е била за обсъждане на изпълнението му.

След това обаче Вучич и Курти заявиха, че не е имало пробив, и всеки от тях подчерта, че не прави отстъпки, въпреки силния натиск от страна на Европа и САЩ за постигане на споразумение.

"Добре е, че разговаряхме и вярвам, че ще успеем да преодолеем едностранните стъпки, които биха застрашили сигурността на хората на място", заяви Вучич.

Той отхвърли разговорите като "нищо особено" и макар да се съгласи да продължи да разговаря, настоя: "Нямаме пътна карта, хора, нямаме. Трябва да седнем и да работим по пътната карта."

Курти беше по-позитивно настроен и заяви, че би бил готов да подпише споразумение, ако Вучич беше готов.

"Споразумението напълно установява равенство между страните, симетрия и добросъседство", каза той. "Вярвам, че сме на прав път за нормализиране на отношенията със Сърбия и на еднопосочен път към доброто европейско съседство."

Вучич заяви, че е настоявал за част от плана, която да създаде Общност на сръбските общини в рамките на Косово, и няма да отстъпи по други въпроси, докато това не стане факт.

Борел заяви, че следващите разговори ще се проведат в средата или края на март и прогнозира успех преди следващата среща на върха на лидерите на ЕС. Вучич предположи, че те ще се проведат на 18 март в Северна Македония.

Сърбия отказва да признае едностранната декларация за независимост на Косово, направена през 2008 г., а между местните власти и сръбското малцинство в бившата отцепническа провинция избухват размирици.

И двете страни твърдят, че западните правителства все повече ги притискат да постигнат споразумение след повече от две десетилетия напрежение. Преди срещата говорителят на Борел призова и двете страни да възприемат "европейско поведение".

Последният кръг от преговори последва месеци на совалкова дипломация, почти 25 години след войната между етническите албански бунтовници и сръбските сили, която предизвика бомбардировките на НАТО, сложили край на сраженията.

Курти се надява, че подготвяното споразумение ще проправи пътя за влизането на територията в няколко международни институции - цел, която правителството в Прищина отдавна преследва.

От друга страна, сръбският президент Вучич заяви, че правителството му е подложено на силен натиск да постигне споразумение. Той настоява пред вътрешните си опоненти, че няма да отстъпи.

По време на преговорите днес Вучич публикува в социалните мрежи снимка.

„Трудна среща. Както се очакваше. Няма капитулация“, написа президентът в публикация в профила си в Instagram.

Сега западните правителства са запазили голяма част от дипломатическите си усилия и ресурси за справяне с войната в Украйна. Това поражда опасения, че Кремъл може да използва косовския въпрос като клин, за да раздели още повече Европа.

В петък високопоставен служител на ЕС заяви пред журналисти, че Русия активно се опитва да провали преговорите между двете страни, като разпалва опозиция сред сърбите.

Остават въпросите как двамата лидери ще успеят да продадат всяко потенциално споразумение на своето население.

Косово продължава да бъде обект на обсебване от страна на голяма част от сръбското население. Сърбите смятат Косово, населено предимно с албанци, за част от своята законна родина.

Според публикуваният план от ЕС за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, страните трябва да се споразумеят за следното:

„Член 1

Страните развиват нормални, добросъседски отношения помежду си на основата на равни права.

Двете страни взаимно признават съответните си документи и национални символи, включително паспорти, дипломи, регистрационни табели и митнически печати.

Член 2

Двете страни ще се ръководят от целите и принципите, залегнали в Устава на Организацията на обединените нации, особено от тези за суверенното равенство на всички държави, зачитането на тяхната независимост, автономия и териториална цялост, правото на самоопределение, защитата на правата на човека и недискриминацията.

Член 3

В съответствие с Устава на Организацията на обединените нации страните уреждат всички спорове помежду си изключително с мирни средства и се въздържат от заплаха или употреба на сила.

Член 4

Страните изхождат от предположението, че никоя от тях не може да представлява другата в международната сфера или да действа от нейно име.

Сърбия няма да се противопоставя на членството на Косово в нито една международна организация.

Член 5

Нито една от страните няма да блокира, нито да насърчава други да блокират напредъка на другата страна по нейния съответен път към ЕС въз основа на собствените ѝ заслуги. И двете страни ще зачитат ценностите, посочени в членове 2 и 21 от Договора за Европейския съюз.

Член 6

Въпреки че настоящото споразумение представлява важна стъпка в процеса на нормализиране, двете страни ще продължат с нов импулс процеса на диалог, воден от ЕС, който следва да доведе до правно обвързващо споразумение за цялостно нормализиране на отношенията им.

Страните се споразумяват да задълбочат бъдещото сътрудничество в областта на икономиката, науката и технологиите, транспорта и свързаността, съдебните и правоприлагащите отношения, пощите и телекомуникациите, здравеопазването, културата, религията, спорта, опазването на околната среда, изчезналите лица, разселените лица и други подобни области чрез сключването на конкретни споразумения.

Подробностите ще бъдат договорени в допълнителни споразумения, улеснени от диалога, воден от ЕС.

Член 7

Двете страни се ангажират да установят специфични договорености и гаранции в съответствие със съответните инструменти на Съвета на Европа и като се възползват от съществуващия европейски опит, за да осигурят подходящо ниво на самоуправление на сръбската общност в Косово и възможност за предоставяне на услуги в специфични области, включително възможност за финансова подкрепа от страна на Сърбия и пряк канал за комуникация на сръбската общност с правителството на Косово.

Страните официализират статута на Сръбската православна църква в Косово и осигуряват висока степен на защита на сръбските обекти на религиозното и културното наследство в съответствие със съществуващите европейски модели.

Член 8

Страните си разменят постоянни мисии. Те се установяват в седалището на съответното правителство.

Практическите въпроси, свързани със създаването на мисиите, се разглеждат отделно.

Член 9

Двете страни вземат под внимание ангажимента на ЕС и на други донори да създадат специален пакет за инвестиционна и финансова подкрепа за съвместни проекти на страните в областта на икономическото развитие, свързаността, екологичния преход и други ключови области.

Член 10

Страните създават съвместен комитет, председателстван от ЕС, за наблюдение на изпълнението на настоящото споразумение.

Двете страни потвърждават задължението си да изпълняват всички предишни споразумения от диалога, които остават валидни и задължителни.

Член 11

Двете страни се задължават да спазват пътната карта за изпълнение, приложена към настоящото споразумение.“

БГНЕС припомня, че Вучич и Курти заявиха, че не е имало пробив. Всеки от тях подчерта, че не прави отстъпки, въпреки силния натиск от страна на Европа и САЩ за постигане на споразумение.

"Добре е, че разговаряхме и вярвам, че ще успеем да преодолеем едностранните стъпки, които биха застрашили сигурността на хората на място", заяви Вучич.

Той отхвърли разговорите като "нищо особено" и макар да се съгласи да продължи да разговаря, настоя: "Нямаме пътна карта, хора, нямаме. Трябва да седнем и да работим по пътната карта."

„Трудна среща. Както се очакваше. Няма капитулация“, написа Вучич в публикация в профила си в Instagram.

Курти беше по-позитивно настроен и заяви, че би бил готов да подпише споразумение, ако Вучич беше готов.

"Споразумението напълно установява равенство между страните, симетрия и добросъседство", каза той.

"Вярвам, че сме на прав път за нормализиране на отношенията със Сърбия и на еднопосочен път към доброто европейско съседство."

Вучич заяви, че е настоявал за част от плана, която да създаде Общност на сръбските общини в рамките на Косово, и няма да отстъпи по други въпроси, докато това не стане факт.

Борел заяви, че следващите разговори ще се проведат в средата или края на март и прогнозира успех преди следващата среща на върха на лидерите на ЕС. Вучич предположи, че те ще се проведат на 18 март в Северна Македония. /БГНЕС