Среща по Украйна на САЩ с военни съюзници в немската база Рамщайн на 26 април

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще бъде домакин на разговори по отбраната, посветени на Украйна, със съюзници във военновъздушната база Рамщайн в Германия следващата седмица, съобщи Пентагонът, цитиран от Евроактив.

Съобщението идва в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски за пореден път се обръща към Запада с призив за повече тежки оръжия, за да се защити от руската инвазия, която заплашва самото оцеляване на Украйна, и поиска от западните държави да наложат допълнителни санкции.

"Целта е да се съберат заинтересовани страни от целия свят за поредица от срещи относно най-новите украински отбранителни нужди и да се гарантира, че трайната сигурност и суверенитет на Украйна в дългосрочен план се зачитат и развиват", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби за срещата, планирана за следващия вторник (26 април).

Според Евроактив, срещата ще включва и предварителни дебати относно отбранителните нужди на Украйна след настоящата война.

"Смятаме, че е време да проведем и тази дискусия", потвърди Кърби пред репортери.

Основният акцент обаче вероятно ще бъде поставен върху това как да се увеличи по-нататъшната военна подкрепа за Украйна в краткосрочен план.

По-рано в четвъртък (21 април) правителството на САЩ обяви нова военна помощ за Киев на стойност 800 млн. долара, включително части за изтребители, артилерия и безпилотни апарати. От началото на руската война Вашингтон е обещал или доставил на Украйна оръжия на стойност над 3,3 млрд. долара. САЩ и техните съюзници от НАТО увеличиха доставките на танкове, хеликоптери и други оръжия за Украйна, докато силите на страната се подготвят за мащабни сражения срещу руските войски в района на Донбас в Източна Украйна. Все по-често те изпращат и тежки оръжия на Украйна, но не и Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на нарастващи критики у дома и от западните съюзници заради колебанието и отказа на неговото правителство да достави тежки оръжия на Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне руските атаки, дори когато други западни съюзници увеличават доставките.

Тази седмица министър-председателят на Естония Кая Калас публикува таблица, в която се посочва подкрепата, която редица държави оказват на Украйна, като се отчита икономическото им производство.

За разлика от други западни съюзници, Берлин не достави оръжия на Украйна преди нахлуването на Русия на 24 февруари и дори блокира съюзниците да изпращат военно оборудване с германски произход, като се има предвид дългогодишната политика да не се изнасят оръжия за военни зони.

Тази седмица Шолц обеща доставката на противотанкови и противовъздушни оръжия от германските военни запаси, които обаче той определи като "отбранителни оръжия".

Макар че правителството отказва да даде подробности за това какво всъщност е изпратило досега, според германския министър на отбраната Кристина Ламбрехт Бундесверът е изпратил запаси на обща стойност 83 млн. евро.

Разговорите по Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Югозападна Германия, най-голямата американска военна база извън САЩ, се разглеждат от наблюдателите и като възможност за подтикване на Берлин към повече ангажименти.

Според американски официални представители западните оръжейни доставки и завоюването на оборудване на място междувременно са започнали да водят до оръжейни предимства за Украйна.

Според военния блог Oryx, който има едно от най-изчерпателните проследявания въз основа на проверени и геолокализирани снимки и видеоклипове в социалните мрежи, руските войски са загубили най-малко 481 танка до четвъртък (21 април) вечерта, като 269 са унищожени, а 212 са пленени от украинските противници.

От украинска страна се твърди, че 52 техни танка са унищожени, а 73 са преминали под руски контрол.

Кърби не каза колко съюзници ще участват в преговорите. Но не само страните от НАТО ще бъдат поканени, добави той.

Това се случва, след като на срещата на външните министри на НАТО по-рано този месец бяха проведени консултации с широк кръг от страни, които не са членки на НАТО, като Швеция, Финландия, Украйна, Грузия, ЕС, както и с партньорите от Азиатско-Тихоокеанския регион. /БГНЕС