Сърбия задейства процедура за извънредно свикване на СС на ООН

Директорът на Службата за Косово на сръбското правителството Петър Петкович заяви, че е получил нареждане от президента Александър Вучич да започне процедура за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Косово.


„Получихме заповед от президента Александър Вучич да започнем всички подготовки и процедури за свикване на извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Косово, каза Петкович по време на извънредното обръщение. Въпрос на дни е кога ще изпратим искането и кога ще бъде това заседание , допълни той.

Сръбският президент Александър Вучич обяви в началото на юли, че Сърбия ще поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в Косово. Тогава той каза, че ще поиска от Съвета за сигурност "да предприеме незабавни мерки" за защита на сърбите в Косово. Вучич каза в края на август, че искането ще бъде изпратено преди редовната среща на СС на ООН през октомври поради, според него, засилен натиск върху сърбите в Косово. /БГНЕС