Сръбската църква искала да преговаря по въпроса за Македонската църква-Охридска архиепископия

Само два дни след като Светият синод на Вселенската патриаршия постави на дневен ред въпроса за статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/, Сръбската църква реши да "възстанови преговорите с представителите на МПЦ-ОА. Кореспондентът на БГНЕС от Белград уточнява, че тази информация беше разпространена тази сутрин само от държавната агенция ТАНЮГ и официоза вестник „Политика“.

Това е било и единствената точка, която вчера е обсъждана на Светия архиерейски събор на СПЦ в Белград. В началото на заседанието присъства и президентът Александър Вучич, което бе осъдено и определено като "безпрецедентна намеса" в църквата от страна на много митрополити.

На последното си заседание Светият синод на Вселенската патриаршия, който се проведе под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, обсъди искането за получаване на автокефалност от страна на Македонската православна църква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/. На заседанието, което продължи три дни от 9 до 11 май, бяха разгледани три въпроса. "Светият синод попълни вакантните места на архиепископиите в Австралия и Америка и разгледа полученото искане от страна на църквата на Северна Македония, която в момента, така както стоят нещата, е в състояние на разкол", се казва още в документа.

БГНЕС припомня, че обсъждането на въпроса за получаването на автокефалност от страна на МПЦ-Охридска архиепископия съвпада с началото на редовното заседание на Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква - най-високият орган на СПЦ.

Българският митрополит Киприан и македонският епископ Яков донесоха Благодатния огън от Йерусалим с българския правителствен самолет

През есента на 2017 г. МПЦ-ОА поиска Българската православна църква /БПЦ/ да й бъде Църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. Светият синод на БПЦ създаде специална комисия за разрешаването на този въпрос.

Тази година за първи път македонски епископ пътува с българската църковна делегация в Йерусалим за получаването на благодатния огън. /БГНЕС