Сръбски медии: Руски правителствен самолет прелетя над България

Босненски и сръбски медии съобщиха, че тази сутрин през територията на България е прелетял самолет от президентския флот на Русия, предаде БГНЕС.

Самолетът е кацнал в 9.26 ч. тази сутрин на летището в Белград „Никола Тесла“.

Той е излетял от Сочи и е прелетял през въздушното пространство на България, която още през месец февруари тази година съобщи, че забранява полетите на руския самолети през нейна територия. Това съобщи разследващият сайт „Изтръга“, който публикува и карта с маршрута на руския самолет ИЛ-96-300.

От публикуваните документи стана ясно, че машината е навлязла в родното небе между Варна и Бургас и го е напуснала в района на Видин. Полетът е започнал в 8.02 руско време и е приключил в 9,26 часа сръбско време. Той е регистриран и от известния сайт Flightradar.24

Според телевизия N1, излъчваща в няколко републики на бивша Югославия, този самолет е имал за цел да прибере руските дипломати, които са обявени за персона нон грата в страните, в които са били на служба и не могат да се завърнат в Русия.
Телевизията показа и снимка от самолета на летището в Белград. Подобни полети, уточнява N1, са били осъществявани от началото на войната в Украйна със същата цел да прибере руски дипломати.
Подобен полет със същия самолет е бил осъществен и на 17 април от Москва за Копенхаген, когато е било избегнато въздушното пространство на страните, които са забранили руски полети.
Транспондерите на самолета са включени и според сайта Flightradar.24 в момента прелита над България.
От българското Министерство на отбраната съобщиха за БГНЕС, че през изминалото денонощие не са били вдигани български бойни самолети под тревога заради навлизането на чужди изтребители в нашето въздушно пространство. /БГНЕС