Сръбската църква награди с орден военнопрестъпника Шешел

Сръбската православна църква /СПЦ/ награди с орден лидерът на екстремистката Сръбска радикална партия (СРП) Воислав Шешел, който през 2018 г. бе осъден на десет години затвор от Трибунала в Хага заподбуждане към преследване, депортиране и насилствено разселване на хървати във войводинското село Хртковци през 1992 г., предаде БГНЕС.

Орденът - "св.Мардарий", му бе връчен лично от владиката Ириней Булатович. "За мен е истинска гордост да връча този орден", каза владиката при награждаването. Това не е първият орден, който СПЦ дава на военнопрестъпника Воислав Шешел. Преди седем години той получи от СПЦ орден "Белият ангел" - първа степен.

"Много отдавна СПЦ не е религиозна. Тя е политическа организация. Тя се превърна в чадър за най-зловещите хора и прояви в тази държава. В крайна сметка СПЦ ще бъде гробарът на страната ни. И в това съм абсолютно убедена. За самия Шешел мога да кажа следното: Един път военнопрестъпник, военнопрестъпник за цял живот", каза пред в. "Данас" Аида Чович , един от най-известните активисти за защита на правата на човека в Сърбия.

Според социолога Весна Пешич президентът Александър Вучич не може открито да защитава Владимир Путин и поради тази причина тази задача за изпълнение е дал на СПЦ и крайната десница. "СПЦ няма нищо общо с религията. Тя се превърна в политически фактор обединяващ крайните националистически организации, които участваха във войните за създаване на Велика Сърбия. За тях Путин е пример", каза още Весна Пешич.

БГНЕС припомня, че Шешел бе в затвора на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага от 2003 до 2014 г. /БГНЕС