Сръбската преса: Арестуват българи заради визита на Вучич

Сръбските медии, които не са под контрол на режима в Белград, обширно информират за скандалното задържане на българите от Западните покрайнини по време на визитата на президента Александър Вучич в Босилеград на 11-ти март, предаде БГНЕС.

Докато Вучич бе в Босилеград, полицията арестува мирни граждани. Единия - защото искаше на улицата мирно да протестира с плакати, другия - защото искаше да му връчи писмо от Протестен граждански комитет на Босилеград. Сред задържаните бяха Димитър Димитров, изявен активист на организациите на българите в Босилеград, и Даниела Михайлович, босилеградчанка, учителка в Сурдулица, изявена активистка със силна гражданска позиция и непримиримост срещу нередностите в общината.

Вестник "Данас" в днешния си брой на челната си страница съобщава: "Пет часа задържане в полицейското управление, докато мине Вучич". Изданието подчертава, че "по време на уикенд-турнето на Вучич в Босилеград не се допускат никакви "съмнителни лица" наоколо. Пред изданието Димитър Димитров казва, че е бил арестуван поради поставянето на българския национален флаг на паметника на Васил Левски на 3-ти март. "По време на ареста ми нямах право на адвокат", казва още той. "Данас" информира и за задържането на още две лица - Даниела Михайлович и Миляна Стоилкович.

Даниела Михайлович искаше да връчи на Вучич писмо, адресирано от името на Протестен граждански комитет в Босилеград, в което се изброяват поименно проблемите в Босилеградска община вследствие управлението на кмета Владимир Захариев. А това са безработицата, липсата на инвестиции и инвеститори, лоша инфраструктура и липса на пътища, даване на разрешителни за работа на ВЕЦ-ове, които съсипват природата, експлоатация на мините „Подвирови“ и „Грот“, които замърсяват реките и унищожават природата, липса на желание след пожара в село Гложйе да бъдат възстановени щетите и обезщетени пострадалите хора, липса на поминък и перспектива за все по-намаляващото население на Босилеград. Предстои отдаването на концесия за откриването на още две мини в общината за злато и сребро, което ще превърне Босилеградско и голяма част от селата му в една голяма мина с изгледи красивите села да се превърнат в обезлюдена територия.

На въпроса на белградското издание "защо са били тези арести", скандалният кмет на Босилеград Владимир Захариев отговаря цинично: "Кой и защо е арестуван най-добре знаят държавните органи".

Поради тези арести преди преди дни - на 13-ти март, по искане на българската страна, се проведе телефонен разговор между Славена Гергова, генерален директор по „Европейски въпроси“ в МВнР, с посланика на Сърбия в България Желко Йович. От българска страна бе поискана официална информация за случилото се.

Разговор по въпроса е проведен още в събота, 11.03.2023 г., с полицейското управление в Босилеград от консула на България в Ниш Илия Бонджолов. /БГНЕС