Споразумение между Баку и Ереван в пет пункта

Проектът за мирно споразумение между Армения и Ереван се състои от пет основни пункта. Това изявление направи Елчин Амирбеков, представител на президента на Азербайджан за специални задачи.


"Проектът за мирно споразумение между Армения и Ереван се състои от пет основни пункта, обусловени от международното законодателство. Една от най-важните точки на този документ е взаимното уважение на двете държави, ангажиментът към този принцип беше потвърден и от двете страни", подчерта Амирбеков в интервю за Sky News Arabia. Той отбеляза, че проектоспоразумението "предвижда признаване на суверенитета на двете държави и тяхната териториална цялост в допълнение към зачитането на границите между държавите" и "декларира ненамеса на страните във вътрешните работи на другата страна".

"Убеден съм, че прилагането на тези принципи ще позволи на Азербайджан и Армения да изработят окончателен модел за мирно разрешаване на конфликта, скоро ще стигнем до тези решения", заяви представителят на азербайджанския лидер.

Амирбеков подчерта, че азербайджанската страна вече е предоставила на арменската проект на мирното споразумение и сега очаква отговор.


"Що се отнася до репатрирането на арменците от територията на Нагорни Карабах, това не е принципът, на който се основава това споразумение, тъй като този въпрос е вътрешен въпрос на Азербайджан", посочи той.

Разговорите между двете страни продължиха около два часа, като не беше планирана пресконференция след срещата в азербайджанския град Евлах. /БГНЕС